Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediție a București Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-40-de-filme-vor-fi-proiectate-in-a-5-a-editie-a-bucuresti-docuart-fest/

A fost realizată selecţia oficială a festivalului de film documentar românesc, Bucureşti Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă. În cele 3 secţiuni competiţionale (principală, studenţească şi de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureştenilor în perioada 27 septembrie – 2 octombrie la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediţii a festivalului documentarului românesc.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2016

Selecția oficială a fost întocmită din peste 70 de documentare înscrise în această  primăvară, fiind realizată de un juriu de preselecție format din criticii de film Mihai Fulger, Anca Grădinariu și Florin Barbu, cei care stau alături festivalului încă de la a II-a ediție.

“Mișcarea documentaristă românească devine o industrie în sine. Cele peste 70 de filme înscrise demonstrează vitalitatea și diversitatea subiectelor abordate atât de regizorii debutanți, cât și de cei consacrați. Documentarul a devenit din «ruda săracă a ficțiunii», un gen din ce în ce mai apreciat și mai popular”, spune Daniela Apostol, directorul festivalului.

Știam că se fac multe documentare în România și, totuși, am fost surprinsă de numărul foarte mare de înscrieri. Am avut de unde alege și asta se reflectă și în alegerile finale – toate secțiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la secțiunile studențești și la producțiile de televiziune. Dacă în alți ani, cele mai multe documentare înscrise au fost observaționale, până în punctul în care m-am declarat sătulă, anul acesta am văzut multe rockumentare, documentare hibrid, anchetă și esee inclasabile. Avem confirmări și revelații. În tot cazul, cele 6 zile de proiecție ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen până de curând pe nedrept neglijat pe aici. – Anca Grădinariu, critic de film și membru al comisiei de preselecție.

Pe lângă aceste 25 de filme ce urmează să treacă printr-un nou proces de jurizare, Docuart Fest aduce 20 de proiecții în afara competiției, dezbateri, sesiuni de master class și activități care vor fi anunțate odată cu publicarea programului oficial al evenimentului ce cuprinde șase zile.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Lista filmelor selectate de comisia de preselecție poate fi văzută aici.

Foto: Docuart Fest – festival.docuart.ro

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.