Vizionări la cerere, în cadrul Studioului Astra Film din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-5-000-de-documentare-din-intreaga-lume-pot-fi-vizionate-la-cerere-de-pasionati-in-sibiua/

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă şase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 şi 15, la sediul Studioului Astra Film.

Un articol de Andrada Văsii|27 iulie 2013

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

Reprezentanţii Studioului Astra Film din Sibiu au declarat că o colecţie unică de 5.000 de documentare din toată lumea poate fi vizionată, la cerere, pe durata întregului sezon estival 2013 de către toți doritorii.

„La Astra Film filmele au o viaţă lungă de arhivă, în cele două decenii de Astra Film Festival fiind înscrise mii de filme adunate acum într-o colecţie impresionantă deschisă publicului. Filmele sunt realizate de tineri studenţi sau de documentarişti consacraţi, fie ei din Canada sau Australia, din Africa de Sud sau Islanda. Iubitorii de film documentar de pretutindeni, turişti, jurnalişti, doctoranzi, cercetători, studenţi sau simpli cinefili pot vedea filme cu tematici variate, abordări diferite şi modalităţi individualizate de realizare tehnică.”

conducerea Studioului Astra Film

Astfel, Astra Film Sibiu devine singurul loc în care turişti din străinătate pot viziona, la cerere, filme de non-ficţiune despre România. Aceștia au o ocazie unică de a descoperi cultura şi tradiţiile româneşti, tainele vieţii de odinioară sau realităţi din prezent.

Documentare mai puțin cunoscute

Potrivit reprezentanţilor Astra Film, colecţia cuprinde, de asemenea, şi o arhivă consistentă de film documentar românesc, filme care „stau mărturie a unor realităţi cu care ne confruntăm, pe care le cunoaştem sau de care cel puţin am auzit”, notează Mediafax.

În 2013, programul ediţiei aniversare Astra Film Festival va conţine o selecţie specială retrospectivă a celor mai valoroase documentare româneşti din istoria ultimelor două decenii.

Foto credit: ShortsUP-Noaptea lungă a filmelor scurte (Facebook)

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.