Peste 65 de artiști militează împotriva războiului la Celula de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-65-de-artisti-militeaza-impotriva-razboiului-la-celula-de-arta/

Galeria neconvenţională Celula de Artă şi Carol 53 găzduiesc, între 12 şi 2 aprilie, expoziţia caritabilă Bombe şi oameni. Artişti uniţi împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artişti români şi ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere şi a orgoliului firii omeneşti care naşte războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în Bucureşti (B-dul Carol nr. 53).

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2022

Artiștii care expun sunt: Adelina-Laura Cîmpeanu, Adrian Axinte, Adrian Bîndiu, Adrian Sandu, Alex Claudiu Maxim, Alex Manea, Alexandru Ion, Alexandru Ranga, Alexandru Ștefan Răduță, Alfred Schupler, Anca Boeriu, Anca Coller, Andra Achim, Andrei Răduță, Andreias Welther, Aurelia Chiru, Beaver, Bogdan Pelmuș, Carla Schoppel, Daniel Loagăr, Denis Nanciu, Ekaterina Didyk, Emanuel Borcescu, Eugen Alupopanu, Evghenia Gritscu, Inga Levi, Iryna și Sasha Degtyarenko, IRLO, Iuliana-Cristina Ioniță, Jimmy Beans, Liana Herea, Lucian Sandu Milea, Magdalena Pelmuș, Maria Pop Timaru, Maria Scarlat Malița, Marian Codrea, Marilena Murariu, Martyna Wojdat, Masha Foya, Mihai Rusen, Mihai Zgondoiu, Митрій Школьний, Mircea Modreanu, Misha Diaconu, Monica-Gabriela Târziu, Moshkovsky, Natalia Lisova, Natalia Yeromenko, Nato Mikeladze, Нікіта Тітов, Norica-Ioana Popescu, Oleksandra Ruth, Oleksandr Grekhov, Olga Polyak, Olia Fedorova, Otilia Boeru, Patryk Sroczyński Stefan, Paul Marat Baraka, Pawel Borkowski, Radu Carnariu, Radu Panait, Raluca Ilaria Demetrescu, Reka Csapo Dup, Robert Obert, Roberta Curcă, Sergiu Chihaia, Valeriu Șchiau.

“Situațiile de criză generează reacții de criză, cu sufletul la gură. Artiștii, asemeni unui turnesol, reacționează la lume, revelează tarele societății, privesc direct în ochi mediul, locul și schimbările din societate, nedreptatea, nimicirea. Un război este o situație de criză, criză majoră, uriașă, criză umanitară, de grup, personală, în sânul societății, deseori acum, poate deveni europeană și (nu)în ultimul rând planetară. Artiștii nu au arme, „războiul” lor se duce în cadrul artelor cu instrumente specifice creației. Lupta nu se face cu buzduganul, bazooka sau bomba atomică în mână sau la capătul butonului, ci prin mijloacele artei și atitudinii implicate în cetate.”, spune artista Raluca Ilaria Demetrescu, co-organizator al expoziției.

Accesul la eveniment se va face în baza unei donații: o conservă, mâncare neperisabilă, hrană pentru animale (câini, pisici) etc., pentru refugiații din Ucraina, iar expoziția este una caritabilă, parte din suma rezultată în urma vânzărilor lucrărilor fiind direcționată către aceeași cauză.

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut ~70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Noutățile din Celula de artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.