Peste două sute de „cavaleri“ şi „domniţe“, la deschiderea Festivalului „Sighişoara Medievală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-doua-sute-de-cavaleri-si-domnite-la-deschiderea-festivalului-sighisoara-medievala/

Peste 200 de ,,cavaleri” şi ,,domniţe”, soldaţi şi menestreli au participat, vineri după-amiază, la parada din deschidere a Festivalului ,,Sighişoara Medievală”, a cărei a XXI-a ediţie, din perioada 26 – 28 iulie, are ca temă centrală ,,Vlad – Cavalerul Dreptăţii”.

Un articol de Andrada Văsii|27 iulie 2013

Peste 200 de „cavaleri“ şi „domniţe“, soldaţi şi menestreli au participat, la parada din deschidere a Festivalului „Sighişoara Medievală“, care are loc în perioada 26 – 28 iulie. Tema de anul acesta este „Vlad – Cavalerul Dreptăţii“.

Îmbrăcaţi în costume de epocă, peste 200 de „cavaleri” şi „domniţe”, dar şi soldaţi şi menestreli au defilat pe străzile vechiului burg, în cadrul Marii Parade a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, începând din „Oraşul de jos” şi oprindu-se în final la scena centrală din „Piaţa Vlad Cavalerul Dreptăţii” (Piaţa Cetăţii).

Aici, a avut loc deschiderea oficială cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei de către regizorul festivalului, Liviu Pancu.

Spectacole în stradă

Străzile Cetăţii din Sighişoara sunt pline, ca în fiecare an, de meşteşugari, sculptori în lemn, pictori şi diverşi artişti, care-şi expun producţiile în faţa unui public numeros. Alături de aceştia, sunt prezenţi artişti reprezentând ordine cavalereşti, actori, trupe medievale de dans şi muzică.

Tema centrală din acest an – „Vlad – Cavalerul Dreptăţii” aduce la cea de a XXI-a ediţie a Festivalului, din perioada 26-28 iulie arealul medieval pur românesc prin Vlad Ţepeş – Cavalerul Dreptăţii, „pornindu-se de la faptul că Vlad Dracul, fost domnitor al Ţării Româneşti (1436-1442 şi 1443-1447), s-a stabilit la Sighişoara între anii 1431-1435.

În Cetatea Sighişoarei se naşte în 1431 cel de-al doilea fiu al său, Vlad Ţepeş, cel care a fost denumit şi Vlad Drăculea şi care ulterior a devenit, prin romanul de mare succes al scriitorului Bram Stoker, contele Dracula.

Programul primei zile de festival a cuprins concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii – adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi „judecata de taină a trădătorilor“, la Turnul cu Ceas.

Teatru medieval și întruniri

În „Piaţa Drăculeştilor” (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în „Piaţa Micilor Dragoni” (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În „Tabăra Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri, notează Mediafax.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti. Pe 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torţe” şi „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”.

Bani de la municipalitate

La ediţia din acest an a festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Ediţia din acest an a Festivalului „Sighişoara Medievală” are un buget de peste 340.000 de lei, cea mai mare parte a banilor fiind asigurată de municipalitate.

Foto credit: „Sighişoara Medievală” (Facebook)

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.