Peștele beat din lună, noul proiect al japonezului Kohki Hase. Mitulescu & Kusturica, producători
https://www.ziarulmetropolis.ro/pestele-beat-din-luna-noul-proiect-al-japonezului-kohki-hase-mitulescu-kusturica-producatori/

„Peştele beat din lună” este titlul provizoriu al filmului pe care regizorul japonez Kohki Hasei îl va realiza în această toamnă, avându-i drept producători pe Daniel Mitulescu şi Emir Kusturica, cel din urmă în calitate de producător executiv.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Cei trei s-au întâlnit în cadrul acestui proiect care spune patru povești diferite, din patru țări care aparent nu au niciun element comun. Mai puțin peștele fantomă, care își face simțită prezența peste tot în lume, producând miracole.

„Sicriul-Pește” apare și ne arată povestea dintre un băiat din Ghana , Kofi și un DJ local de radio, Yao. „Mireasa Zburătoare” ne spune povestea de dragoste a unui muzicant român dintr-un sat de romi. „Cântecul Scoicii” ne înfățișează o noapte a unui bătrân muzician jamaican de reggae și a unui băiat somnambul pe care îl găsește. „Hoțul și bebelușul” descrie povestea unui băiat mexican, hoț de buzunare, care asistă la o naștere pe stradă. Finalul filmului reunește în România toate personajele din cele patru„fragmente”.

Daniel Mitulescu

Am avut prima discuție cu Kohki acum un an, după ce am văzut primul lui film de lungmetraj,Blanka, premiat la Veneția. M-a impresionat prin subiectul abordat și modul în care a fost realizat. Era puternic, într-un fel naiv dar foarte sincer și direct, genul de film care îți intrăîn suflet. L-am văzut în cadrul Festivalului de Film KINOdiseea, la București, unde a și luat premiul cel mare. În discursul lui de la festivitatea de premiere a spus că are un proiect pe care vrea să-l filmeze și în România. Desigur că i-am cerut scenariul. După prima citire l-am anunțat că mă interesează. De atunci am avut mai multe discuții și recent ne-am revăzut în România, unde a petrecut trei săptămâniîn Clejani, la faimosul lăutar Caliu din Taraful Haiducilor. A prospectat mai multe locuri si a văzut personaje care ar putea juca în filmul său. –  Daniel Mitulescu

Regizorul Kohki Hasei, al cărui film de debut prezentat la Festivalul de Film de la Veneția a luat două premii, mărturisește că este deosebit de încântat de experiența pe care a avut-o în România, după vizitele făcute aici.

În urma experienței personale de a locui într-o comunitate de romi și de a interacționa cu aceștia – muzica lor fiind unul din genurile mele preferatele – și în urma cercetărilor asemănătoare pe care le-am făcut în Ghana, Jamaica și Mexic, am încercat să aplic scenariului ceea ce am văzut. În filmul meu aș vrea să arăt viețile acelor oameni care nu sunt bogați din punct de vedere material dar trăiesc pozitiv, plini de energie prin muzică și umor. Cred că munca mea va deveni o sursă de energie vitală pentru ca toți să trăiască pozitiv în această lume modernă neliniștitoare. Munca mea va atinge inimile publicului din toată lumea și ceea ce vreau e să găsesc un concept pentru manifestarea puterii universale pe care un film o poate avea. – Kohki Hasei.

„Proiectul este încă în stadiul de finanțare, sprijinul CNC este foarte important în această fază, iar componenta românească artistică are cea mai mare pondere, chiar dacă regizorul este japonez. Echipa de producție va fi în principal românească, dar vor fi line produceri locali în fiecare din cele trei țări, Ghana, Mexic și Jamaica. Prognozăm să începem filmările în toamnă și filmul să fie gata în 2019”, a mai adăugat Daniel Mitulescu.

Emir Kusturica, actor, regizor și producător de talie mondială, cunoscut pentru filme precum „Vremea țiganilor”, „Underground”, „Arizona Dream” sau „Pisica albă, pisica neagră” va fi producător executiv al proiectului. Kusturica va superviza partea artistică, dar va ajuta și la comercializarea și finanțarea filmului.

Daniel Mitulescu (Metropolis Film) este producător și distribuitor al filmelor de lung metraj „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2005), regia Cătălin Mitulescu, premiat la Cannes în 2006, „Eu când vreau să fluier, fluier”, regia Florin Șerban, 2010, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2010 și Premiul Alfred Bauer pentru inovație cinematografică și al filmului „Loverboy”, regia Cătălin Mitulescu, 2011, cu premiera la Cannes, distins la festivalurile de film de la Sarajevo și Stockholm.

Născut în Okayama, Japonia, Kohki Hasei a călătorit prin lume pentru a realiza scurtmetraje și fotografii. În 2015, a prezentat la ediţia cu numărul 72 a Festivalului de Film de la Veneţia „Blanka” (Italia, Filipine), un film despre copiii străzii din Filipine, realizat în asociere cu Bienala din Veneția și College Cinema. „Blanka” a primit două premii la Festivalul de Film de la Veneția și 17 distincții la alte festivaluri din lume.

Primele reacții din presa internațională au apărut deja, cel mai titrat site de cinematografie din Japonia, cinefil.tokyo fiind printre primele care au anunțat proiectul „Peștele beat din lună”.

Foto: Peștele beat din lună, Kohki Hasei – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.