Peter O’Toole, Premiul de Excelență la Comedy Cluj 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-premiul-de-excelenta-la-comedy-cluj-2015/

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelenţă al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind şi prin aceasta rangul de festival internaţional al Comedy Cluj.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar.

În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezește brusc moștenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos. Comedia va rula în data de 23 octombrie, ora 19.00, la Cinema City Iulius Mall.

Peter O’Toole

Fiul al unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda și a crescut în Leeds, Anglia. După liceu, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca reporter la un ziar local, ‘’Yorkshire Evening Post’’, iar apoi, timp de doi ani, a făcut armata la Marina Regală, la transmisiuni. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris. O’Toole și-a făcut debutul pe scenă la 17 ani, la Londra, obținând recunoașterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic.

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolului lui T.E.Lawrence în celebrul film ‘’Lawrence of Arabia’’, după ce Marlon Brando și Albert Finney au renunțat la rol. Prestația sa l-a transformat în star internațional, revista Premiere clasându-l în ‘’Top 100 Cele mai bune roluri din istorie’’.

În anii ’70, problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac, și atribuite inițial alcoolismului, i-au ameninţat cariera şi viaţa, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool și urmând un tratament riguros.

peter o'toole S-a reîntors apoi la cinema și a făcut roluri memorabile în ‘’The Stunt Man’’ (‘’Cascadorul’’, 1980) și ‘’My Favorite Year’’ (‘’Anul meu preferat’’, 1982).

Opt nominalizări la premiile Oscar

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepție precum cele din ‘’Caligula’’ (1979) sau ‘’The Last Emperor’’ (‘’Ultimul împărat’’, 1987), fiind unul dintre puținii actori care a fost nominalizat de două ori pentru același rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în ‘’Becket’’ (1964) și în ‘’Lion in the Winter (‘’Un leu în iarnă’’, 1968).

Nu a câștigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit totuși un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane.

A refuzat inițial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că “încă mai e în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare“.

Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câștigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta și un premiu Emmy.

Ultimele filme

Ultimele filme în care a jucat au fost ‘’Decline of an Empire“ (2014) şi „The Whole World of Our Feet“ (2015), lansate după moartea actorului, care a avut loc în decembrie 2013. Peter O’Toole are două fiice, una dintre acestea, Kate O’Toole, urmând să se afle la Cluj pe toata perioada festivalului, în calitate de membră a juriului.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015

Foto: Peter O’Toole – comedycluj.ro

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.