Philip Glass by Alexandru Tomescu, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/philip-glass-by-alexandru-tomescu-la-sala-radio/

3 întâlniri cu totul speciale miercuri, 8 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio, cu: violonistul ALEXANDRU TOMESCU, actorul MIRCEA ALBULESCU şi un preambul al sărbătorii pascale de HAYDN

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2015

Astfel, ALEXANDRU TOMESCU va interpreta o creaţie a controversatului compozitor american PHILIP GLASS, MIRCEA ALBULESCU va „juca” rolul naratorului  în lucrarea La piatra de hotar a FELICIEI DONCEANU, iar partitura lui HAYDN – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce va încheia seara.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului ALEXANDRU GANEA.

Concertul Cele patru anotimpuri americane este o lucrare pe care compozitorul american contemporan Philip Glass – ale cărui benzi sonore au primit trei nominalizări la premiile Oscar – a creat-o ca o „replică” la celebra partitură a lui Vivaldi. Premiera mondială a avut loc la Toronto, în 2009, cu Toronto Symphony Orchestra  şi violonistul Robert McDuffie ca solist, artist pentru care, de altfel, a fost compus concertul.

Inedit este faptul că Philip Glass  a deci să nu îşi denumească părţile compoziţiei, aşa încât practic lasă ascultătorului libertatea de a-şi imagina şi de a alege care fragment corespunde cărui anotimp.

La Sala Radio, iubitorii muzicii vor asculta Cele patru anotimpuri americane în interpretarea lui Alexandru Tomescu (alături de Orchestra de Cameră Radio).

Lucrarea FELICIEI DONCEANU, artist multidisciplinar (pictor, sculptor, compozitor), intitulată La piatra de hotar – baladă pentru narator şi orchestră de coarde – îl va aduce pe scena Sălii Radio, printr-o înregistrare a vocii sale, pe marele actor MIRCEA ALBULESCU, în ipostaza de povestitor.

Partitura lui HAYDN – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce – comandată, în 1783, pentru Vinerea Mare, de către catedrala din Cadiz (Spania), este un „preambul” al sărbătorii Paştelui şi va încheia seara oferită de Orchestra de Cameră Radio.

Foto: Philip Glass, Alexandru Tomescu – facebook, wikipedia

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.