Phoenix 50 de ani: 5 decembrie, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/phoenix-50-de-ani-5-decembrie-la-ateneul-roman/

Există o singură formaţie în lume care a împlinit 50 de ani de carieră, în afară de Rolling Stones. Este din România, se numeşte Phoenix şi, cu toţii, avem onoarea de a fi contemporani cu ea.  Pe 5 decembrie, legendara trupăPhoenix săbătoreşe cinci decenii de existenţă într-un spectacol magistral la Ateneul Român. Înfiinţată în 1962 […]

Un articol de Andrada Văsii|4 decembrie 2012

Există o singură formaţie în lume care a împlinit 50 de ani de carieră, în afară de Rolling Stones. Este din România, se numeşte Phoenix şi, cu toţii, avem onoarea de a fi contemporani cu ea. 

Pe 5 decembrie, legendara trupăPhoenix săbătoreşe cinci decenii de existenţă într-un spectacol magistral la Ateneul Român. Înfiinţată în 1962 sub titulatura “Sfinţii”, Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români şi a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Antena 3 şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă vă oferă un spectacol-legendă care se va desfăşura sub auspiciile Ateneului Român, simbol al culturii naţionale. Evenimentul este recomandat de Rock FM.

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online pe www.eventim.ro.

Pentru Phoenix, libertatea de a fi şi de a se exprima a fost de ordin primordial, lucru care s-a adeverit în decursul deceniilor. Din acest motiv, Phoenix este poate singura formaţie românească îndreptăţită să-şi adjudece statutul de legendă rock. Deschizători de drumuri în muzica adresată publicului larg din România celei de-a doua jumatăţi a secolului XX, membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rockului.

În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au dus la destrămarea multor formaţii de gen. Phoenix a fost deasupra vremurilor prin una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit
etno-rock, inspirat din folclorul românesc atutentic.

Documentându-se profund în domeniul datinilor şi obiceiurilor folclorului pre-creştin, au realizat astfel o sinteză între muzica arhaică şi mijoloacele moderne de expresie. Phoenix acoperă în regim de continuitate o plajă de public de patru generaţii. De-a lungul timpului, fanii au perceput, în egală măsură, muzicalitatea şi mesajul spiritual cu aspect protestatar transmis, identificându-se permanent cu simbolul Phoenix.

 

 

Sursa: Jurnalul National

16
/09
/13

Anim’est păstrează un loc important pentru workshop-urile de animație. Toți iubitorii de animație (adulți sau copii), interesați să afle mai multe detalii despre pașii și tehnicile ce stau la baza realizării unui film de animație au la dispoziție 2 ateliere.

16
/09
/13

„Costumul” (The Suit), o producţie a Teatrului Bouffes du Nord din Paris, în regia, adaptarea şi muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk, va fi prezentat în premieră de către Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

14
/09
/13

La 53 de ani, Antonio Pappano e considerat un al doilea Bernstein. Când nu dirijează sau nu face înregistrări, vorbește la radio și la televiziune despre Verdi, dar și despre Beatles. Săptămâna aceasta a venit la București, împreună cu orchestra di Santa Cecilia, pentru Festivalul „Enescu”.

14
/09
/13

Ioana Nicolaie va fi tradusă peste hotare. Romanele ,,Cerul din burtă’’ şi ,,O pasăre pe sârmă’’, de Ioana Nicolaie, ambele apărute în colecţia ,,Ego. Proză” a Editurii Polirom, vor fi publicate în traducere în Suedia, Bulgaria şi Serbia.

13
/09
/13

Love Building are astăzi o seară cu totul specială. Aceasta reprezintă mult așteptatul moment al premierei de gală a filmului, care va avea loc de la ora 19.30, la CinemaPRO.

13
/09
/13

Teatrul Nottara începe toamna în forță. Pe lângă deschiderea stagiunii, instituția organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, între 12 și 19 octombrie.

12
/09
/13

Martha Bibescu cu ,,Catherine-Paris'', una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice româneşti, și ,,Visătorul'' de Ian McEwan, sunt cele mai recente apariţii din colecţia de traduceri a Editurii Polirom.