Photon – o lecție exhaustivă despre fenomenul vieții
https://www.ziarulmetropolis.ro/photon-o-lectie-exhaustiva-despre-fenomenul-vietii/

Ne apropiem cu paşi repezi de ultima proiecţie din cadrul acestei ediţii de primăvară Documentary Mondays şi vă invităm pe această cale la o nouă experienţă cinematografică năucitoare. Photon a fost descris de către critici ca fiind o însumare ultra ambiţioasă a cunoaşterii umane, care combină atât o perspectivă vizuală fantasmagorică, cât şi un voiceover presărat pe alocuri cu un fin umor negru.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Luni, 11 iunie, de la ora 20:00, la Centrul Ceh, vedem Photon, al doilea lung-metraj al regizorului Norman Leto (ŁukaszBanach), narat de actorul Andrzej Chyra.

Photon explică crearea Universului – în primele 20 de minute se portretizează începuturile spațiului cosmic propriu-zis, ale stelelor și planetelor. Apoi, povestea trece printr-o fluentă tranziție în a doua parte, numită simplu, ”Life”, unde naratorul Andrzej Chyra oferă explicații asupra a ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind originea vieții (și ceea ce rămâne încă în negura timpurilor, necunoscut de noi).

Documentarul avangardist științifico(-fantastic) al lui Normal Leto este de departe o călătorie ambițioasă și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sunt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrând concepte științifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile.

A durat 5 ani până când Photon a fost finalizat, iar documentarul îmbină explicații asupra fenomenului vieții, văzut de știința modernă cu scene din viața propriilor părinți ai regizorului, în activitățile acestora cotidiene.

Leto este scenarist, regizor, editor și totodată directorul de animație pentru Photon și a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente pentru a crea o adevărată bijuterie cinematografică.

Aşadar, vă aşteptăm pentru o nouă aventură cinematografică, ultimul film la Centrul Ceh din cadrul acestei serii Documentary Mondays. Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Foto: Photon o lecție exhaustivă despre fenomenul vieții – facebook

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.