Pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aaron Cavassi și violoncelistul Soma Dávid-Kacso în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianista-andra-margineanu-violonistul-aaron-cavassi-si-violoncelistul-soma-david-kacso-in-stagiunea-de-marti-seara/

Primul recital din luna iunie al Stagiunii de marţi seara va fi susţinut de trioul alcătuit din pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aron Cavassi şi violoncelistul Somo David-Kacso. Marţi, 7 iunie, de la ora 19.00, în sala mică a Ateneului Român, tinerii artişti vor interpreta lucrări de Ceaikovski şi Rahmaninov.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Având ca precedent un singur succes împreună — recitalul găzduit de Centrul Rus de Știință și Cultură din București — formația camerală compusă din Andra Mărgineanu (pian), Aron Cavassi (vioară) și Soma Dávid-Kacso (violoncel) reprezintă tânăra generație de muzicieni formați la Universitatea Naționale de Muzică București, generație care promite să ducă mai departe moștenirea sonorităților camerale ale muzicii culte clasice. Trio-ul a fost înființat în anul 2021 și este îndrumat de prof. univ. dr. Verona Maier.

“În ciuda unui context cultural-social nefavorabil, a fost ales un program care cuprinde exclusiv compozitori ruși, anume: P. I. Ceaikovski (Trio nr. 1 în la minor) și S. Rahmaninov (Trio elegiac nr. 1 în sol minor), tocmai în ideea de a combate eventualele limitări și bariere culturale circumstanțiale, prin aducerea în față a valoroasei tradiții muzicale rusești. Pe lângă acestea, o strânsă legătură este vizibilă între compozițiile celor doi mari compozitori ruși prin următoarele aspecte comune: titlul și caracterul de elegie, tonalitatea minoră, precum și similitudinea motivului tematic principal al ambelor compoziții care încep anacruzic, la fel ca și caracterul de marș funebru, care este de regăsit la sfârșitul ambelor lucrări.” sunt cuvintele prin care violonistul Aaron Cavassi adresează o invitație publicului amator de muzică de cameră de cea mai bună calitate.

Filarmonica George Enescu
Stagiunea de marți seara
Marți, 7 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român, Sala mică
ANDRA MĂRGINEANU – pian
ARON CAVASSI – vioară
SOMO DAVID-KACSO – violoncel

Program
Serghei Rahmaninov – Trio elegiac nr. 1, în sol minor
Piotr Ilici Ceaikovski – Trio cu pian în la minor, op. 50
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Pianista Andra Mărgineanu a absolvit Universitatea Națională de muzică București la clasa profesorilor Vlad Dimulescu (pian) și Verona Maier (muzică de cameră), iar în acest moment își continuă studiile de doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, iar activitatea sa solistică include colaborări cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Botoșani și Pitești, precum și recitaluri susținute în România, Spania sau Turcia.

Violonistul Aaron Cavassi este absolvent al Universități de Arte (UDK) din Berlin, la clasa prof. Marianne Boettcher, iar în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, clasa prof. Gabriel Croitoru. Este deținător a peste 50 de premii naționale și internaționale. Activitatea solistică s-a concretizat în concerte susținute pe scene din România, Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, dar și în numeroase recitaluri.

Violoncelistul Soma Dávid-Kacso este student al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Răzvan Suma. Tânărul muzician este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, cea mai importantă distincție fiind Premiul al doilea la concursul internațional de violoncel „Jan Vychytil” din Praga. În ipostaza de solist, Soma Dávid a concertat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului József Horváth și cu Orchestra proiectului FDI-A.M.G.D. condusă de dirijorul Andrei Feher.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...