Pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aaron Cavassi și violoncelistul Soma Dávid-Kacso în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianista-andra-margineanu-violonistul-aaron-cavassi-si-violoncelistul-soma-david-kacso-in-stagiunea-de-marti-seara/

Primul recital din luna iunie al Stagiunii de marţi seara va fi susţinut de trioul alcătuit din pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aron Cavassi şi violoncelistul Somo David-Kacso. Marţi, 7 iunie, de la ora 19.00, în sala mică a Ateneului Român, tinerii artişti vor interpreta lucrări de Ceaikovski şi Rahmaninov.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Având ca precedent un singur succes împreună — recitalul găzduit de Centrul Rus de Știință și Cultură din București — formația camerală compusă din Andra Mărgineanu (pian), Aron Cavassi (vioară) și Soma Dávid-Kacso (violoncel) reprezintă tânăra generație de muzicieni formați la Universitatea Naționale de Muzică București, generație care promite să ducă mai departe moștenirea sonorităților camerale ale muzicii culte clasice. Trio-ul a fost înființat în anul 2021 și este îndrumat de prof. univ. dr. Verona Maier.

“În ciuda unui context cultural-social nefavorabil, a fost ales un program care cuprinde exclusiv compozitori ruși, anume: P. I. Ceaikovski (Trio nr. 1 în la minor) și S. Rahmaninov (Trio elegiac nr. 1 în sol minor), tocmai în ideea de a combate eventualele limitări și bariere culturale circumstanțiale, prin aducerea în față a valoroasei tradiții muzicale rusești. Pe lângă acestea, o strânsă legătură este vizibilă între compozițiile celor doi mari compozitori ruși prin următoarele aspecte comune: titlul și caracterul de elegie, tonalitatea minoră, precum și similitudinea motivului tematic principal al ambelor compoziții care încep anacruzic, la fel ca și caracterul de marș funebru, care este de regăsit la sfârșitul ambelor lucrări.” sunt cuvintele prin care violonistul Aaron Cavassi adresează o invitație publicului amator de muzică de cameră de cea mai bună calitate.

Filarmonica George Enescu
Stagiunea de marți seara
Marți, 7 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român, Sala mică
ANDRA MĂRGINEANU – pian
ARON CAVASSI – vioară
SOMO DAVID-KACSO – violoncel

Program
Serghei Rahmaninov – Trio elegiac nr. 1, în sol minor
Piotr Ilici Ceaikovski – Trio cu pian în la minor, op. 50
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Pianista Andra Mărgineanu a absolvit Universitatea Națională de muzică București la clasa profesorilor Vlad Dimulescu (pian) și Verona Maier (muzică de cameră), iar în acest moment își continuă studiile de doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, iar activitatea sa solistică include colaborări cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Botoșani și Pitești, precum și recitaluri susținute în România, Spania sau Turcia.

Violonistul Aaron Cavassi este absolvent al Universități de Arte (UDK) din Berlin, la clasa prof. Marianne Boettcher, iar în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, clasa prof. Gabriel Croitoru. Este deținător a peste 50 de premii naționale și internaționale. Activitatea solistică s-a concretizat în concerte susținute pe scene din România, Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, dar și în numeroase recitaluri.

Violoncelistul Soma Dávid-Kacso este student al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Răzvan Suma. Tânărul muzician este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, cea mai importantă distincție fiind Premiul al doilea la concursul internațional de violoncel „Jan Vychytil” din Praga. În ipostaza de solist, Soma Dávid a concertat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului József Horváth și cu Orchestra proiectului FDI-A.M.G.D. condusă de dirijorul Andrei Feher.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu