Piano Battle – primul spectacol interactiv de muzică clasică la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/piano-battle-primul-spectacol-interactiv-de-muzica-clasica-la-bucuresti/

PIANO BATTLE – doi pianişti, şase runde, Chopin vs. Liszt, Debussy vs. Schubert, alb vs. negru. Cine va câştiga? Publicul decide, pe 8 octombrie la Teatrul Naţional din Bucureşti

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Nu în fiecare zi ai ocazia să asiști la o bătălie pe care-o ți-o dorești interminabilă. Nu în fiecare zi ai ocazia să asculți o interpretare live de excepție a operelor lui Chopin sau Liszt și cu siguranță nu în fiecare zi vei vedea doi interpreți internaționalicare luptă pe scenă și pentru care unicul premiu este să te cucerească.

Pe 8 octombrie 2018, pianiștii Andreas Kern și Paul Cibis se vor duela la Teatrul Național din București într-un spectacol-concert inedit, numit PIANO BATTLE – Andreas vs Paul.

Cine este cel mai bun pianist ? Aceasta este provocarea pe care publicul trebuie să o rezolve cu ajutorul urechilor, ochilor și inimii. PIANO BATTLE – Andreas vs Paul reprezintă un spectacol-concert ce pune reflectoarele pe doi pianiști rivali, foarte diferiți din multe puncte de vedere, dar la fel de puternici și competenți, care se întrec pentru a câștiga afecțiunea publicului, având stiluri, tehnici și personalități artistice diferite. În această bătălie unică, stilurile antagoniste ale celor doi pianiști sunt asmuțite unul împotriva celuilalt.

Pe parcurs sunt încălcate multe norme și convenții ale concertelor clasice, pe măsură ce acești doi artiști, înarmați cu șarm și îndrăzneală, depășesc limitele și explorează noi teritorii, prezentând-vă lucruri de care nu aveți parte în cadrul concertelor clasice, păstrând în totalitate frumusețea muzicii clasice în sine.

Repertoriul este larg, de la Schubert și Chopin la Scriabin și Ligeti.Fideli originilor lor, pianiștii abordează provocarea cu virtuozitate și energie. Chopin, Liszt, Rachmaninov și Scriabin? Nicio problemă. Degetele vor zbura pe clape, iar publicul va vedea de ce sunt capabili cei doi artiști. Dar puterea și viteza nu înseamnă totul – tonul, frazarea și nuanțele de finețe sunt și ele ingrediente importante pentru o prestație convingătoare. Va funcționa cu Schubert, Brahms sau Debussy, sau sunt alegeri prea comode?

E la ordinea zilei să experimentezi, să fii cutezător, contemporan și sportiv. Cine poate cânta la pian și juca ping-pong în același timp? Și cine poate improviza mai bine? Publicul va ști. Acest spectacol de 90 de minute nu se rezumă doar la cântatul la pian, ci abordează cuvinte, idei și stiluri individuale.

Cine are poantele cele mai bune? Care este cel inovator și glumeț ? După cum va descoperi și publicul, cheia succesului este atitudinea potrivită, comunicarea eficientă și execuția la momentul oportun. Cei doi artiști merg chiar până la a improviza spontan piese cerute de auditoriu.

Tu vei fi juriul

În acest spectacol, dvs. sunteți arbitrii! Toți spectatorii sunt invitați să voteze asupra prestațiilor pianiștilor, alegând, în cele din urmă, un câștigător. Iar implicarea dvs. în concert s-ar putea să nu se oprească aici…

În cadrul concertelor tradiționale de muzică clasică, publicul se află într-o poziție pasivă – privind prestația și ascultând muzica fără a interacționa cu artiștii. Dar, în cadrul PIANO BATTLE, membrii auditoriului joacă un rol activ, într-un mod ce îmbunătățește atât experiența muzicală, cât și factorul distracție.

De la început, un lucru este clar: când doi pianiști au o înfruntare, pentru public este desfătare.La finalul fiecărei runde, toți spectatorii sunt invitați să voteze asupra prestațiilor celor doi – și, în cele din urmă, să aleagă un câștigător.

PIANO BATTLE – Andreas (Photo © Mathias Bothor) 2,16MB

PIANO BATTLE este un concept original, creat inițial pentru Festivalul Orașului Hong Kong, care umple sălilede concerte și sălile festivalurilor de renume din Asia, Europa și America de Nord.

Andreas Kern

Născut în Africa de Sud, Andreas Kern a studiat pianul în Cologne și Berlin cu Günter Ludwig and Pascal Devoyon. Ca solist și interpret într-o orchestră, el a concertat în Europa, Canada, Hong Kong, China, Japonia, India și Africa de Sud. Om de televiziune și muzician rebel, Andreas a încercat mereu să prezinte muzica clasică în maniere cat mai neconvenționale. De la asocieri cu teatrul sau dansul, Andreas a atras astfel foarte mulți tineri la spectacolele sale.

Paul Cibis

Studiind în Hanover, Berlin și Londra, Paul Cibis este o prezență internațională, performând deja pe cinci continente. Paul a fost invitat să cânte la festivaluri internaționale în Regatul Unit, Germania, SUA, Africa de Sud, China,Taiwan, Australia sau Noua Zeelandă. Pe lângă numeroasele concerte pe care le-a susținut, el a făcut participat și la foarte multe emisuni radio și TV din întreaga lume, precum sunt posturileBBC, WDR, 3Sat, ORB, HR, RTHK sau CCTV.

Printre numeroasele albume pe care și le-a lansart Paul face parte și o colecție de studii la pian aparținând lui Berlioz, Faure și Debussy, în colaborare cu mezzo-soprana Barbara Senator.  Ultimul său album cuprinde o serie de interpretari solo ale lucrărilor compozitorului taiwanez Kai-nan Huang.

Paul a fost implicat și în producții de film, compunând muzica pentru o serie de scurt-metraje, precum și pentru documentarul premiat la multe festivaluri internaționale de film, Pianomania.

Biletele pentru concertul Piano Battle de la Teatrul Național din Bucureşti, de pe 8 octombrie 2018, pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim sau online , la urmatoarele categorii de preţ: Categoria I- 300, Categoria II- 240, Categoria III- 180, Categoria IV- 120 lei.

Foto: Piano Battlehttp://www.pianobattle.com

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.