Piata Teatrului, de Ana-Maria Nistor, la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/piata-teatrului-de-ana-maria-nistor-la-teatrul-national-bucuresti/

Duminică, 9 noiembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” împreună cu Editura Academiei Române lansează volumul „PIAȚA TEATRULUI” de Ana-Maria NISTOR. Lansarea are loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2014

Piata Teatrului / O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.

Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale, ci mai mult decât atât: o imagine multidimensională, o veritabilă hologramă sonoră, policromă și dinamică a unui fenomen cultural de substanță, surprins la o oră astrală a istoriei sale.

„PIAȚA TEATRULUI” este, de la un capăt la altul, o carte fermecătoare despre o lume fermecată, populată de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni,

Ana-Maria Nistor

Ana-Maria Nistor

cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburătoare care au fost mereu și vor rămâne întotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.

Ana-Maria Nistor este lect. univ.dr. la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” unde predă Istoria teatrului universal, Teatru contemporan și Analiza textului dramatic. Este, de assemenea, critic de teatru, scenarist, autorul unor studii de specialitate, al unei cărți despre public și receptare: „Teatrokratia” și al volumului „Cele mai frumoase 100 de piese de teatru” – o incursiune în dramaturgia universală și al recentei „Piața Teatrului” – scena interbelică văzută de scriitori.

Foto: Piata Teatrului, Ana-Maria Nistor – fnti.ro

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

03
/10
/14

Un roman tulburător, în care sînt îmbinate subtil o varietate de teme: copilăria, inocenţa, înstrăinarea, confruntarea mentalităţilor, relaţiile de cuplu sau reconfigurarea identităţii. Un nou roman de Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, a apărut în această săptămînă în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.