Piata Teatrului, de Ana-Maria Nistor, la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/piata-teatrului-de-ana-maria-nistor-la-teatrul-national-bucuresti/

Duminică, 9 noiembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Media, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” împreună cu Editura Academiei Române lansează volumul „PIAȚA TEATRULUI” de Ana-Maria NISTOR. Lansarea are loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2014

Piata Teatrului / O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.

Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale, ci mai mult decât atât: o imagine multidimensională, o veritabilă hologramă sonoră, policromă și dinamică a unui fenomen cultural de substanță, surprins la o oră astrală a istoriei sale.

„PIAȚA TEATRULUI” este, de la un capăt la altul, o carte fermecătoare despre o lume fermecată, populată de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni,

Ana-Maria Nistor

Ana-Maria Nistor

cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburătoare care au fost mereu și vor rămâne întotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.

Ana-Maria Nistor este lect. univ.dr. la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” unde predă Istoria teatrului universal, Teatru contemporan și Analiza textului dramatic. Este, de assemenea, critic de teatru, scenarist, autorul unor studii de specialitate, al unei cărți despre public și receptare: „Teatrokratia” și al volumului „Cele mai frumoase 100 de piese de teatru” – o incursiune în dramaturgia universală și al recentei „Piața Teatrului” – scena interbelică văzută de scriitori.

Foto: Piata Teatrului, Ana-Maria Nistor – fnti.ro

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.