Picasso bate toate recordurile – “Les femmes d’Alger”, 179,4 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-bate-toate-recordurile-les-femmes-dalger-1794-milioane-de-dolari/

Un tablou în ulei realizat de Pablo Picasso în 1955 a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată luni de casa Christie’s, la New York, şi a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată la licitaţie.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2015

Reprezentanţii casei organizatoare estimaseră iniţial că tabloul „Les femmes d’Alger (Version O)” se va vinde cu aproximativ 140 milioane de dolari, însă licitaţia de luni seară a fost mult mai disputată, iar preţul final de vânzare a fost de 179,4 milioane de dolari (inclusiv comisionul de 12% al casei Christie’s).

Această pictură de Picasso a fost vândută cel mai recent la licitaţie în anul 1997, când a fost tranzacţionată contra sumei de 31,9 milioane de dolari. De această dată, preţul de pornire a fost fixat la 100 milioane de dolari.

Identitatea noului proprietar al acestei opere de artă ce aparţine curentului cubist nu a fost dezvăluită.

Precedentul record mondial de preţ pentru o operă de artă vândută la licitaţie a aparţinut unui triptic de Francis Bacon, intitulat „Three Studies of Lucian Freud”, care a fost vândut cu 142,4 milioane de dolari, tot de casa Christie’s, în 2013.

O sculptură realizată în 1947 de artististul elveţian Alberto Giacometti, „L’homme au doigt”, a stabilit la rândul ei un record mondial de preţ pentru o sculptură, după ce a fost vândută cu 141,3 milioane de dolari.

Precedentul record mondial de preţ pentru o sculptură aparţinea aceluiaşi artist elveţian, a cărui operă „L’homme qui marche I” a fost vândută la licitaţie cu 104,3 milioane de dolari în 2010.

Picasso - Buste de femme (Femme a la resille)

Picasso – Buste de femme (Femme a la resille)

Aceste recorduri au fost stabilite la licitaţia organizată de casa Christie’s luni seară la New York, intitulată „Looking Forward to the Past”, în cadrul căreia au fost puse în vânzare opere aparţinând unor curente artistice diverse şi unor artişti celebri, precum Claude Monet şi Andy Warhol.

Licitaţia a generat încasări totale de 705,9 milioane de dolari, depăşind cu mult estimările specialiştilor (578 milioane-668 milioane de dolari). O singură operă dintre cele 35 care au fost puse în vânzare nu şi-a găsit cumpărător.

Printre celelalte opere vândute cu sume considerabile luni seară la New York s-a aflat un alt tablou de Picasso, „Buste de femme (Femme a la resille)”, care a fost achiziţionat cu 67,4 milioane de dolari.

Tabloul „No. 36 (Black Stripe)” de Mark Rothko şi pictura „Le Parlament” de Claude Monet s-au vândut fiecare cu 40,5 milioane de dolari.

Alte recorduri mondiale au fost stabilite pentru artiştii Chaim Soutine, Peter Doig şi Jean Dubuffet – al cărui tablou „Paris Polka” s-a vândut cu 24,8 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor.

Foto: Picasso, Les femmes d’Alger (Version O) – wikipedia

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!