Picasso, expus într-o reședință scoțiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-expus-intr-o-resedinta-scotiana/

Tabloul „Les Soles”, semnat de Pablo Picasso, unul dintre cei mai renumiţi artişti ai secolului XX, a fost expus marţi la Duff House din Aberdeenshire

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Lucrarea nu este expusă foarte des în afara Scotland National Gallery din Edinburgh din cauza fragilității sale. A fost dată însă cu împrumut către Duff House, o reședință construită în stil georgian din orașul scoțian Banff, pentru a fi prezentată publicului până pe 29 octombrie.

„Les Soles”, inspirat de agitația din piețele orașului de coastă Royan, în sud-vestul Franței, înfățișează un crab și doi pești, care se pare că l-ar reprezenta pe Picasso și pe două dintre iubitele sale.

Tabloul a fost realizat în timpul celor trei luni pe care Picasso le-a petrecut la Paris, în martie 1940, în timp ce reședința sa era încă în Royan. La scurt timp după plecarea sa, reședința de pe coastă a fost ocupată de trupele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Duff House, una dintre cele mai frumoase reședințe din Scoția, a deținut de asemenea un rol în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind folosită pe post de penitenciar pentru prizonierii de război și ca bază pentru trupele aliaților norvegieni.

Construită pentru un un bogat om de afaceri la mijlocul anilor 17000, Duff House a căzut în paragină după cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost restaurată și redeschisă în 1995. În prezent găzduiește o colecție de opere de artă semnate de artiști precum El Greco, Gainsborough, Raeburn, dar și artă contemporană.

Foto: „Les Soles”, Picasso – facebook

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.