Picasso, nou record mondial de preţ – Les femmes d’Alger (Version „O”)
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-nou-record-mondial-de-pret-les-femmes-dalger-version-o/

Un tablou în ulei pictat de Pablo Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, ar putea să stabilească un nou record mondial de preţ şi să devină cea mai scumpă operă de artă din lume tranzacţionată la licitaţie, cu ocazia unei vânzări speciale ce va fi organizată de casa Christie’s, pe 11 mai

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

„Les femmes d’Alger (Version „O”)”, de Pablo Picasso, o vibrantă operă cubistă ce a fost vândută ultima dată la licitaţie în anul 1997, când preţul de achiziţie a fost de aproape trei ori mai mare decât cel estimativ, a fost evaluată de experţii casei Christie’s la 140 de milioane de dolari.

Acest preţ estimativ nu include însă comisionul standard de 12 procente, ceea ce înseamnă că preţul final ar putea să ajungă la cel puţin 155 milioane de dolari.

Cea mai scumpă operă de artă adjudecată vreodată la licitaţie, tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, realizat de Francis Bacon, s-a vândut cu 142,4 milioane de dolari – preţ care a inclus comisionul casei organizatoare -, în noiembrie 2013.

Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

Tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi scos la vânzare la New York, pe 11 mai, în cadrul unei licitaţii speciale organizate de casa Christie’s, intitulată „Looking Forward to the Past”, în conjuncţie cu tradiţionalele sale licitaţii bianuale de artă impresionistă/modernă şi contemporană.

Pablo Picasso a pictat o serie de 15 variaţiuni după celebrul tablou „Les femmes d’Alger”, de Eugène Delacroix, între decembrie 1954 şi februarie 1955, desemnându-şi versiunile cu litere de la „A” la „O”.

tripticul "Three Studies of Lucian Freud", de Francis Bacon

tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, de Francis Bacon

Picasso a conceput această serie de 15 picturi ca o elegie dedicată prietenului şi rivalului său Henri Matisse, care murise cu doar câteva săptămâni înainte ca artistul spaniol să înceapă acest proiect artistic.

În ultimii ani, tabloul „Version O” a fost expus în galerii şi muzee prestigioase – Luvru din Paris, National Gallery din Londra şi Tate Britain din Londra.

Tabloul a făcut parte din colecţia de artă a soţilor Victor şi Sally Ganz, vândută în 1997 cu preţul record de 206,5 milioane de dolari – cel mai mare plătit pentru o colecţie ce a aparţinut unui colecţionar unic.

Înainte de licitaţia din luna mai, tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi expus într-un turneu mondial itinerant care va ajunge la Hong Kong, Londra şi New York.

Foto: Les femmes d’Alger (Version „O”), Picasso, Three Studies of Lucian Freud – wikipedia

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.