Picasso, nou record mondial de preţ – Les femmes d’Alger (Version „O”)
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-nou-record-mondial-de-pret-les-femmes-dalger-version-o/

Un tablou în ulei pictat de Pablo Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, ar putea să stabilească un nou record mondial de preţ şi să devină cea mai scumpă operă de artă din lume tranzacţionată la licitaţie, cu ocazia unei vânzări speciale ce va fi organizată de casa Christie’s, pe 11 mai

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

„Les femmes d’Alger (Version „O”)”, de Pablo Picasso, o vibrantă operă cubistă ce a fost vândută ultima dată la licitaţie în anul 1997, când preţul de achiziţie a fost de aproape trei ori mai mare decât cel estimativ, a fost evaluată de experţii casei Christie’s la 140 de milioane de dolari.

Acest preţ estimativ nu include însă comisionul standard de 12 procente, ceea ce înseamnă că preţul final ar putea să ajungă la cel puţin 155 milioane de dolari.

Cea mai scumpă operă de artă adjudecată vreodată la licitaţie, tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, realizat de Francis Bacon, s-a vândut cu 142,4 milioane de dolari – preţ care a inclus comisionul casei organizatoare -, în noiembrie 2013.

Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

Tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi scos la vânzare la New York, pe 11 mai, în cadrul unei licitaţii speciale organizate de casa Christie’s, intitulată „Looking Forward to the Past”, în conjuncţie cu tradiţionalele sale licitaţii bianuale de artă impresionistă/modernă şi contemporană.

Pablo Picasso a pictat o serie de 15 variaţiuni după celebrul tablou „Les femmes d’Alger”, de Eugène Delacroix, între decembrie 1954 şi februarie 1955, desemnându-şi versiunile cu litere de la „A” la „O”.

tripticul "Three Studies of Lucian Freud", de Francis Bacon

tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, de Francis Bacon

Picasso a conceput această serie de 15 picturi ca o elegie dedicată prietenului şi rivalului său Henri Matisse, care murise cu doar câteva săptămâni înainte ca artistul spaniol să înceapă acest proiect artistic.

În ultimii ani, tabloul „Version O” a fost expus în galerii şi muzee prestigioase – Luvru din Paris, National Gallery din Londra şi Tate Britain din Londra.

Tabloul a făcut parte din colecţia de artă a soţilor Victor şi Sally Ganz, vândută în 1997 cu preţul record de 206,5 milioane de dolari – cel mai mare plătit pentru o colecţie ce a aparţinut unui colecţionar unic.

Înainte de licitaţia din luna mai, tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi expus într-un turneu mondial itinerant care va ajunge la Hong Kong, Londra şi New York.

Foto: Les femmes d’Alger (Version „O”), Picasso, Three Studies of Lucian Freud – wikipedia

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.