Picasso – tablou propus la o tombolă online
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-tablou-propus-la-o-tombola-online/

Un tablou de Pablo Picasso, estimat la 1 milion de dolari, reprezintă marele premiu oferit la o tombolă online, al cărei tichet de participare costă doar 100 de euro.

Un articol de Andrada Văsii|6 decembrie 2013

Un tablou de Pablo Picasso, estimat la 1 milion de dolari, reprezintă marele premiu oferit la o tombolă online, al cărei tichet de participare costă doar 100 de euro.

Tabloul oferit la această tombolă online se intitulează „L’homme au Gibus” şi a fost pictat în 1914.

Estimată la 1 milion de dolari, această pictură cubistă a fost cumpărată de o persoană anonimă de la o galerie newyorkeză, oferind-o apoi Asociaţiei pentru salvgardarea Tirului, oraşul libanez inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Organizaţia a emis 50.000 de bilete pentru această tombolă inedită, iar tragerea la sorţi va avea loc la sediul casei de licitaţii Sotheby’s din Paris, pe 18 decembrie. Olivier Picasso, nepotul pictorului spaniol – bunica sa era Marie-Thérèse, amanta lui Picasso -, a călătorit la New York pentru a promova acest eveniment.

„Cumpăraţi un bilet, pentru o plăcere dublă”, a declarat el pentru AFP. „Prima constă în a contribui la un proiect cu adevărat interesant, iar a doua este acela de a agăţa un Picasso pe peretele casei voastre”.

Picasso

Tabloul lui Picasso

Olivier Picasso, care nu l-a cunoscut niciodată pe bunicul său, spune că acesta din urmă iubea noutatea şi ar fi fost încântat „să fie primul artist din lume al cărui nume apare într-o tombolă de acest tip”.

„Vorbind serios acum, era foarte atent la problemele celorlalţi”, a adăugat el. Olivier Picasso mai spune că tabloul „L’homme au Gibus” este demn de a fi expus într-un muzeu şi se află într-o stare perfectă, notează Mediafax.

Fondurile ce vor fi încasate vor fi utilizate pentru a finanţa două proiecte socioculturale: înfiinţarea unui centru de artizanat pentru a oferi locuri de muncă tinerilor, femeilor şi persoanelor cu handicap din Tir şi înfiinţarea unui institut de studii feniciene la Beirut.

Foto credit: Painting Palace, Wikipedia Picasso

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.