Pictorul Ștefan Câlția dăruiește Bradul Copilăriei pentru educația copiilor din medii defavorizate
https://www.ziarulmetropolis.ro/pictorul-stefan-caltia-daruieste-bradul-copilariei-pentru-educatia-copiilor-din-medii-defavorizate/

Pictorul Ștefan Câlţia participă la cea de-a douăzecea ediţie a evenimentului caritabil Festivalul Brazilor de Crăciun, organizat de Salvaţi Copiii România. Pe 10 decembrie, în cadrul Galei Brazilor de Crăciun 2020, se va licita online Bradul Copilăriei, rememorat şi dăruit de pictorul Ștefan Câlţia şi fotografiat de artistul Florin Ghenade.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2020

Împodobit cu amintirile pictorului, Bradul Copilăriei este o călătorie în trecutul lui Ștefan Câlția și vorbește despre copilărie, semnificația Crăciunului și pregătirile în familie pentru această sărbătoare. Bradul Copilăriei este unul dintre cei 30 de brazi creați pentru a susține educația copiilor din medii defavorizate și realizați pentru Salvați Copiii de artiști români precum Felix Aftene, Obie Platon, Ana Bănică, Teodor Graur și mulți alții.

Pictorul Ștefan Câlția își aduce aminte că „sărbătorile erau despre pregătire, dar nu era o nebunie să cumperi, să faci cât mai mult. Părinții mei au fost primii care au avut brad în casă, e un obicei al lumii noi; bunicii, aveau o ramură de mesteacăn cu câteva podoabe. Când era bradul în casă, cu mirosul lui, aduceam din pod saci cu fân, ne așezam pe ei și ne gândeam la povestea Micului Copil care s-a născut pe paie.”

Povestea Bradului Copilăriei spusă chiar de Ștefan Câlția:

În cadrul Galei Brazilor de Crăciun, care va avea loc în mediul online, pe 10 decembrie, va putea fi licitată o fotografie realizată de artistul Florin Ghenade, ce surprinde Bradul Copilăriei împodobit cu decorațiunile realizate de Ștefan Câlția. Bradul este fotografiat în aceeași tehnică în care Florin Ghenade a lucrat proiectul Arbori Bătrâni, iar imaginea este reprodusă prin tehnica giclee, pe aluminiu și are dimensiunea de 125×100 cm.

Alături de fotografie, se vor putea licita o colecție de cutii de lemn ce conțin desene și decorațiuni: 24 de conuri de hârtie albă, 24 de cuburi de zahăr învelite în șervețel, 4 ghirlande de flori de porumb, 2 ghirlande de hârtie albă și 2 stele, toate confecționate de pictor.

Festivalul Brazilor de Crăciun, aflat la cea de-a douăzecea ediție, este cel mai mare eveniment caritabil din România ce deschide ușa copiilor din medii socio-economice vulnerabile, prin trei programe de sprijin: Școala după Școală – de prevenire a abandonului școlar, A Doua Șansă – de (re)integrare școlară și Grădinițele Estivale – servicii de educație preșcolară.

Ediția 2020 a festivalului se desfășoară în mediul online pe data de 10 decembrie, iar licitația se va face pe site-ul Artmark. Fondurile colectate în cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun sprijină programele educaționale în beneficiul copiilor defavorizați, derulate de Salvați Copiii România.

Fotografii: Florin Ghenade

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.