PIELE ȘI CER, în regia lui Radu Ghilaș, la Teatrul Național Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/piele-si-cer-in-regia-lui-radu-ghilas-la-teatrul-national-iasi/

Teatrul Naţional Iaşi anunţă o nouă premieră: „Piele şi cer” de Dimitré Dinev, la Uzina cu Teatru, pe 4 şi 5 aprilie, de la 19:30. „Piele şi cer” este spectacolul de licenţă cu care actorul şi regizorul Radu Ghilaş încheie cursurile Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, secţia Regie teatru, la clasa lector univ. dr. Antonella Cornici.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Un spectacol străbătut de emoție de la un capăt la altul, o poveste dureroasă despre război, iubire și moarte, care îi aduce pe scenă pe: Petronela Grigorescu, Ionuț Cornilă, Răzvan Grosu

Regia este semnată de Radu Ghilaș, decor: Cătălin Târziu, costume: Rodica Arghir, muzică originală: Dragoș Cohal, Ionuț Todică, video design: Andrei Cozlac. Un spectacol (durata: 1h 15′) nerecomandat persoanelor sub 18 ani

Radu Ghilaș, despre „Piele și cer”:

Viața e plăcută, moartea e liniștită, iar tranziția dintre cele două este problematică.

„Moartea este ultima ironie a vieții”, spunea cineva. Cred că, în zilele noastre, moartea este din ce în ce mai mult prezentă printre noi, din cauza războaielor, a bolilor, a relelor pe care și le fac oamenii unii altora și a orgoliilor nemăsurate manifestate prin violențe și lovituri sub centură. Mă întreb dacă nu cumva lucrurile s-au inversat și viața a devenit o ironie pe care moartea ne-o oferă în fiecare zi.

Oamenii nu mai știu să se bucure de viață. Aceasta a devenit, din păcate, un câmp de bătălie, unde se luptă și se moare în fiecare zi. Isaac Asimov scria că ”viața e plăcută, moartea e liniștită, iar tranziția dintre cele două este problematică”. Spectacolul nostru vorbește tocmai despre această tranziție marcată de cele trei forțe catalizatoare: iubirea, credința și speranța, pe care dacă le pierdem nu ne mai rămâne nimic decât moartea.

Piesa lui Dinev, scrisă într-o manieră dură, cu accente de umor negru, nu te poate lăsa indiferent. Te obligă să te gândești la cum ai putea să devii mai bun, cum să folosești timpul care ți-a mai rămas pentru a schimba ceva în bine.

*

„Nu, nu aș fi bănuit niciodată (și nici autorul) că această poveste jumătate metaforă, jumătate durere articulată dramatic, mai poate reveni în real, că oamenii vor fi în stare să o ia de la capăt ștergând cu buretele tot ce au trăit. Dar a urmat Siria, Yemen, Somalia. Iar vor apărea filme, povești, eroi din pâcla unor locuri și vremuri de coșmar. Personajele din „Piele și cer” au răgazul dat de autor să se cunoască, să se găsească pe sine și să hotărască ce vor face cu soarta lor. Cei din câmpurile de luptă adevărate nu au această șansă. Moartea s-a mecanizat, electronizat, virtualizat. Ucigașii și victimele sunt despărțite de mii de kilometri distanță, nu se cunosc, nu au habar că există. Asta nu oprește joaca cu unul și același rezultat: neființa.” – Dan Stoica, traducătorul piesei „Piele și cer”

*

Următoarele reprezentații au loc pe 21 și 22 aprilie, ora 19:30, la Uzina cu Teatru. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel.0232 255999) și pe eventim.ro.

Radu Ghilaș a absolvit în anul 1994 Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, secția Actorie, la clasa profesorilor Geta Angheluță și Sergiu Tudose. Din același an este angajat, ca actor, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde interpretează numeroase roluri în producții semnate de: Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Gábor Tompa, Cristian Hadji–Culea, Claudiu Goga, Sorana Coroamă Stanca, Petru Vutcărău etc.

 

Spectacolul „Cerere în căsătorie” i-a adus lui Radu Ghilaș, în anul 2017, Premiul pentru transpunerea unui text clasic într-o manieră modernă la Festivalul Internațional de Teatru „Melpomena Travi” Kherson, Ucraina și Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de Cameră „Andriyivsky Fest” Kiev, Ucraina.

Foto: PIELE ȘI CER – Teatrul Național Iași

 

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.