Pierre Lemaitre a câştigat premiul Goncourt
https://www.ziarulmetropolis.ro/pierre-lemaitre-a-castigat-premiul-goncourt/

Scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său ,,Au revoir là-haut”, informează AFP.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său „Au revoir là-haut”, informează AFP.

Acest roman, publicat de editura Albin Michel, despre o generaţie pierdută, demobilizaţii din Primul Război Mondial, sacrificaţi de o Franţă vlăguită după patru ani de oroare în tranşee, a fost recompensat de membrii juriului Goncourt, în al doilea tur de scrutin, cu şase voturi contra patru.

Pierre Lemaitre, care se număra printre favoriţi, l-a învins pe principalul său contracandidat, Frédéric Verger, care era nominalizat cu romanul său de debut, „Arden”, apărut la editura Gallimard.

Ceilalţi doi scriitori nominalizaţi în acest an la premiul Goncourt au fost Jean-Philippe Toussaint, cu romanul „Nue” (editura Minuit), şi Karine Tuil, cu romanul „L’invention de nos vies” (editura Grasset).

Premiu prestigios pentru Pierre Lemaitre, scriitorul tradus în peste 20 de limbi

Pierre Lemaitre, născut pe 19 aprilie 1951, la Paris, este un romancier şi scenarist francez. Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi străine. Din 2011, Pierre Lemaitre este administrator al Société des gens de lettres (SGDL).

Premiul Goncourt pe 2012 a revenit scriitorului francez Jérôme Ferrari, pentru volumul „Le Sermon sur la chute de Rome”, publicat la editura Actes Sud.

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

Pierre Lemaitre

Cărţile scriitorului Pierre Lemaitre, în librării

În 2013, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul „Plonger”, publicat de editura Gallimard.

Tot luni, în aceeaşi zi cu premiul Goncourt, va fi decernat premiul Renaudot. Premiul Femina va fi decernat pe 6 noiembrie, în timp ce premiul Médicis va fi acordat pe 12 noiembrie, notează Mediafax.

Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 19 noiembrie.

Foto credit: Pierre Lemaitre

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.