Pinocchio în 15 școli din zone defavorizate din București și din județele Timiș, Ilfov, Giurgiu și Călărași
https://www.ziarulmetropolis.ro/pinocchio-%c3%aen-15-%c8%99coli-din-zone-defavorizate-din-bucure%c8%99ti-%c8%99i-din-jude%c8%9bele-timi%c8%99-ilfov-giurgiu-%c8%99i-c%c4%83l%c4%83ra%c8%99i/

Din 16 ianuarie 2019 artiştii Asociaţiei CREAS au mers în 16 şcoli din zone defavorizate din punct de vedere al accesului la evenimente culturale şi au susţinut reprezentaţii ale spectacolului Pinocchio, spectacol de teatru de teatru de păpuşi, în cadrul proiectului Pinocchio merge la şcoală.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

După fiecare reprezentație, elevii au participat la un atelier de Teatru Forum, în care, împreună cu cei trei actori, au analizat situațiile prin care a trecut protagonistul spectacolului și au încercat să corecteze traseul acestuia. După atelier, cei trei actori au reluat spectacolul dintr-un punct cheie, iar Pinocchio, de această dată, a răspuns tentațiilor așa cum a fost sfătuit de către elevii spectatori.

În paralel, au fost organizate două ateliere de Educație prin Teatru dedicate cadrelor didactice. Profesorii au învățat de la lect. univ. dr. Dana Rotaru ( profesor în cadrul UNATC București), jocuri și tehnici specifice teatrului, pe care aceștia le pot aplica în cadrul cursurilor predate. Acestea au rolul de a ajuta la dezvoltarea personală a elevilor, la o mai bună înțelegere a lecturilor de la clase și nu în ultimul rând, la creșterea afectivității față de școală.

Proiectul are ca scop combaterea abandonului școlar și este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Numărul total de beneficiari direcți ai proiectului a fost de 1658 de elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani din cele 16 școli implicate în proiect, 34 de cadre didactice participante la atelierele de teatru în educație organizate în cadrul proiectului la Lugoj și la București și aproximativ 1500 de familii ale elevilor vizați de proiect.

Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

12
/05
/21

„Conferința iraniană”, în regia lui Bobi Pricop (13 mai), „Iepurele alb, iepurele roșu / White Rabbit, Red Rabbit” (14 și 15 mai) și „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu (16 mai), sunt premierele săptămânii de la TNRS - Sala Mare.

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.