Pixadores, recompensat cu trofeul One World România 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/pixadores-recompensat-cu-trofeul-one-world-romania-2015/

Documentarul “Pixadores”, de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul “Best Karma”, duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

Un articol de Petre Ivan|24 Martie 2015

Pixadores, trofeul One World România 2015 / Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul “Best Karma” filmului declarat câştigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediţie.

Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a “kino-maidanului”, este “Pixadores”. Teodora, Ligia, Daniela, David şi Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

“Pixadores” sunt tineri care vin din zone marginale ale oraşului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri şi disperare. Intervenţiile lor în spaţiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenenţa instituţională.

Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitaţii la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reuşesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-şi tagurile pe pereţii unei clădiri de patrimoniu şi refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziţie.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acţiunile temerare ale “pixadores” pe înălţimile oraşelor São Paulo şi Berlin, dar şi viaţa cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru şi lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfăşurat între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul “kino-maidan”.

Festivalul a propus o privire asupra “maidanelor” de pe cinci continente şi i-a aşteptat pe bucureşteni la proiecţii şi evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale.

Foto: Pixadores – cinemagia

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

14
/04
/19

CRONICĂ DE FILM Vara anului 1981, URSS – un cântăreț de rock consacrat și îndrăgit, Mike Naumenko, și soția sa Natalia îl întâlnesc pe Viktor Țoi, care va deveni o vedetă a muzicii underground sovietice din anii `80. Este punctul de pornire din „Leto” (2018), noul film al regizorului rus Kirill Serebrennikov.

12
/04
/19

Competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (18 – 21 aprilie, București) reunește cele mai noi și premiate filme cu temă politică. Printre ele și Omul Roșu - regizat de Mugur Vărzariu - ce spune povestea lui Petre Ignatencu, canoist de performanță și șofer de taxi în anii ‘60, care crede cu tărie că prăbușirea comunismului în decembrie ‘89 a fost o uriașă greșeală a istoriei. 

12
/04
/19

A treia ediție a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecția în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezența regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitații speciali ai festivalului.

11
/04
/19

INTERVIU „Nu a existat o singură direcție „autoritară” în selecție. Ne-am ghidat după anumite titluri pe care am simțit nevoia să le arătăm, titluri care ne-au plăcut foarte mult și reprezentau mai multe fațete al cinema-ului american contemporan”, spune Andrei Tănăsescu, curatorul AIFF (12-18 aprilie).

11
/04
/19

Proiecțiile de film din cadrul Documentary Mondays și Fiction Tuesdays continuă, zilele de luni şi marţi stând sub semnul imaginației ca refugiu și mijloc de evadare dintr-o realitate opresivă. Pe 15 aprilie, de la ora 20:00, veţi putea vedea documentarul Soviet Hippies, care ilustrează subcultura hippie din Uniunea Sovietică, iar pe 16 aprilie, de la aceeași oră, filmul Baron Prášil, care ne propune o călătorie fantastică prin timp și spațiu.

10
/04
/19

Șapte dintre cele mai noi și apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc între 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Campania electorală din Franța, activismul social, justiția oarbă și deportările în URSS sunt temele abordate în patru dintre cele șapte filme din competiție.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.

08
/04
/19

Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov a fost eliberat după un an şi jumătate din arestul la domiciliu, potrivit presei ruse. O curte de justiţie din Moscova a decis eliberarea lui Serebrennikov şi a doi asociaţi ai lui, de asemenea, arestaţi la domiciliu. Cei trei sunt acuzaţi într-un proces de delapidare, despre care spun că este motivat politic.

07
/04
/19

INTERVIU "Sunt mai interesată de bucuria vieţii" şi de "contradicţiile din oameni", spune regizoarea austriacă de documentare Ruth Beckermann, invitată a Festivalului One World Romania. O cineastă extrem de specială, al cărei tată a fost evreu din Bucovina, unde ea a şi realizat un excepţional film în anii `80, în plin comunism.

Page 1 of 23312345...102030...Last »