„Plastic”, un nou spectacol de teatru la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/plastic-un-nou-spectacol-de-teatru-la-arcub/

Spectacolul de teatru „Plastic” va avea premiera oficială pe 25 martie, la ARCUB, fiind o satiră despre familia modernă.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2017

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă să aducă publicului producții contemporane, ce mizează pe teme de interes general și social. Astfel, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, prezintă un nou spectacol de teatru, Plastic de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Premiera oficială va avea loc pe data de 25 martie 2017, cu două reprezentații, de la ora 16:00 și ora 19:30 la Sala Mare din str. Lipscani, nr. 84-90.

Spectacolul, din distribuția căruia fac parte actori cunoscuți, precum Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu, atinge o temă de actualitate: presiunea pe care o pune societatea pe umerii fiecăruia dintre noi, pentru a fi la modă și acceptat de cei din jur. Plastic spune povestea unui cuplu modern. Un El, medic, dispus să facă orice pentru a căpăta valoare în ochii soției, o Ea, artist, asistentă a unui artist contemporan cunoscut, Serge Haulupa. Dincolo de carierele lor, sunt părinții unui copil aflat la pubertate, care filmează tot ceea ce vede. O familie tipică, ce încearcă să țină pasul cu tendințele secolului al XXI-lea: succesul, acumularea de material, vacanțele luxoase etc. Pentru că nu fac față, decid să angajeze o femeie care să îi ajute cu treburile casnice. Prezența acesteia, care vine dintr-un mediu diferit, generează involuntar situații jenante și scoate la suprafață conflicte tacite. Femeia de serviciu devine confidenta mamei, ajutorul fiului, prietena tatălui și muza lui Haulupa, artistul care pare să guverneze această lume tot mai confuză.

Cu acest text, Marius von Mayenburg dezvoltă temele și procedeele folosite în textele anterioare, aducând în fața publicului noi nuanțe despre existența cotidiană a familiei contemporane înstărite. Regizorul Theodor-Cristian Popescu decupează atent toate temele abordate de autor, dozând eficient impactul fiecărei noi scene asupra publicului. Velica Panduru imaginează un decor minimalist și elegant, cadru perfect pentru sufrageria unei artiste, dar și spațiu de desfășurare pentru un artist contemporan la modă. Muzica semnată de Lucian Ban, pianistul de jazz new yorkez de origine română, punctează fin trecerile personajelor de la o stare la alta, urmărind gradual transformarea unei lumi realiste într-o instalație artistică atipică.

Plastic e o satiră ce trage din toate pozițiile în toate direcțiile. Marius von Mayenburg dezvoltă și amplifică procedeele din Urâtul și Perplex, parcă nevrând să mai rateze nimic. Viața unor oameni bine intenționați din clasa mijlocie, acest acvariu frumos/kitchos pare un tăvălug ce nivelează fără să vrea orice relație ce ar trebui, în teorie, să funcționeze. Căci ei au renunțat la orice raport de forță în familie, în profesie, în artă., spune Theodor-Cristian Popescu, regizorul spectacolului.

Pe 25 martie 2017, de la orele 16:00 și 19:30, vă așteptăm la ARCUB, pentru premiera oficială a spectacolului Plastic de Marius von Mayenburg, un spectacol despre presiunile sociale care dezvoltă conflicte în familia modernă.

PLASTIC

de Marius von Mayenburg

traducerea Elise Wilk

Distribuția: Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu*

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Velica Panduru

Muzica: Lucian Ban

Light-design: Alexandros Raptis

Video și graphic design: Ioana Bodale

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani.

Pe 25 martie, personajul Jessica este interpretat de la ora 16:00 de către Ioana Mărcoiu, iar de la ora 19:30 de către Nicoleta Lefter.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I) și 25 lei (Categoria II).

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.