„Plastic”, un nou spectacol de teatru la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/plastic-un-nou-spectacol-de-teatru-la-arcub/

Spectacolul de teatru „Plastic” va avea premiera oficială pe 25 martie, la ARCUB, fiind o satiră despre familia modernă.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2017

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă să aducă publicului producții contemporane, ce mizează pe teme de interes general și social. Astfel, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, prezintă un nou spectacol de teatru, Plastic de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Premiera oficială va avea loc pe data de 25 martie 2017, cu două reprezentații, de la ora 16:00 și ora 19:30 la Sala Mare din str. Lipscani, nr. 84-90.

Spectacolul, din distribuția căruia fac parte actori cunoscuți, precum Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu, atinge o temă de actualitate: presiunea pe care o pune societatea pe umerii fiecăruia dintre noi, pentru a fi la modă și acceptat de cei din jur. Plastic spune povestea unui cuplu modern. Un El, medic, dispus să facă orice pentru a căpăta valoare în ochii soției, o Ea, artist, asistentă a unui artist contemporan cunoscut, Serge Haulupa. Dincolo de carierele lor, sunt părinții unui copil aflat la pubertate, care filmează tot ceea ce vede. O familie tipică, ce încearcă să țină pasul cu tendințele secolului al XXI-lea: succesul, acumularea de material, vacanțele luxoase etc. Pentru că nu fac față, decid să angajeze o femeie care să îi ajute cu treburile casnice. Prezența acesteia, care vine dintr-un mediu diferit, generează involuntar situații jenante și scoate la suprafață conflicte tacite. Femeia de serviciu devine confidenta mamei, ajutorul fiului, prietena tatălui și muza lui Haulupa, artistul care pare să guverneze această lume tot mai confuză.

Cu acest text, Marius von Mayenburg dezvoltă temele și procedeele folosite în textele anterioare, aducând în fața publicului noi nuanțe despre existența cotidiană a familiei contemporane înstărite. Regizorul Theodor-Cristian Popescu decupează atent toate temele abordate de autor, dozând eficient impactul fiecărei noi scene asupra publicului. Velica Panduru imaginează un decor minimalist și elegant, cadru perfect pentru sufrageria unei artiste, dar și spațiu de desfășurare pentru un artist contemporan la modă. Muzica semnată de Lucian Ban, pianistul de jazz new yorkez de origine română, punctează fin trecerile personajelor de la o stare la alta, urmărind gradual transformarea unei lumi realiste într-o instalație artistică atipică.

Plastic e o satiră ce trage din toate pozițiile în toate direcțiile. Marius von Mayenburg dezvoltă și amplifică procedeele din Urâtul și Perplex, parcă nevrând să mai rateze nimic. Viața unor oameni bine intenționați din clasa mijlocie, acest acvariu frumos/kitchos pare un tăvălug ce nivelează fără să vrea orice relație ce ar trebui, în teorie, să funcționeze. Căci ei au renunțat la orice raport de forță în familie, în profesie, în artă., spune Theodor-Cristian Popescu, regizorul spectacolului.

Pe 25 martie 2017, de la orele 16:00 și 19:30, vă așteptăm la ARCUB, pentru premiera oficială a spectacolului Plastic de Marius von Mayenburg, un spectacol despre presiunile sociale care dezvoltă conflicte în familia modernă.

PLASTIC

de Marius von Mayenburg

traducerea Elise Wilk

Distribuția: Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu*

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Velica Panduru

Muzica: Lucian Ban

Light-design: Alexandros Raptis

Video și graphic design: Ioana Bodale

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Spectacol recomandat persoanelor peste 14 ani.

Pe 25 martie, personajul Jessica este interpretat de la ora 16:00 de către Ioana Mărcoiu, iar de la ora 19:30 de către Nicoleta Lefter.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I) și 25 lei (Categoria II).

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.