Platonov, de A.P. Cehov, în avanpremieră la Teatrul Maria Filotti
https://www.ziarulmetropolis.ro/platonov-de-a-p-cehov-in-avanpremiera-la-teatrul-maria-filotti/

Duminică, 22 martie de la ora 18.00 , la Sala Studio a Teatrului Maria Filotti este programată avanpremiera spectacolului Platonov de A.P. Cehov, în regia Andreei Vulpe.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2015

Început la mijlocul lunii ianuarie 2015, gândit ca un eveniment dedicat aniversării a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov , proiectul teatral „Platonov”, aferent Programului „Clasic vs. Contemporan” este finalizat şi aşteaptă întâlnirea decisivă cu  publicul.

Pentru orice teatru din lume, un proiect Cehov reprezintă  o imensă provocare, atât pentru trupă cât şi pentru publicul acestuia.  Regizoarei Andreaa Vulpe i-a fost cu atât mai greu să pună îbn scenă spectacolul, deoarece, acest prim text cehovian scris la doar 18 ani, pe lângă întinderea sa deosebită, cuprinde numeroase viitoare teme, personaje, situaţii şi mai ales elemente de atmosferă ale viitoarelor sale patru capodopere dramatice.

Împreună cu scenograful Daniel Titza, brăilean de origine, regizoarea compune un spaţiu şi o atmosferă modernă, Platonov surprinzătoare, dar ataşantă în spaţiul Sălii Studio a Teatrului Maria Filotti, păstrând însă în contextul modernităţii imagistice, sensurile şi spiritul cehovian.

Distribuţia este pe măsura impetuozităţii  şi curajului lecturii regizorale, toţi cei 14 actori compunând o lume vie, încleştată între voinţă şi inerţie.

Cei 14 actori sunt: Silviu Debu, Mihaela Trofimov, Valentin Terente, Emilia Bebu, Ionuţ Vişan, Liviu Pintileasa, Corina Borş, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Dan Moldoveanu, Adrian Ştefan, Costică Burlacu, Emilia Mocanu şi Alexandru Marin.

Alcătuit cu inteligenţă artistică, abilitate şi capacitate de sinteză, spectacolul Platonov evoluează subtil şi armonios, izbutind să cuprindă toate elementele si  nuanţele universului cehovian: melancolie, plictiseală şi blazare, oameni de prisos, cuvinte inutile şi acel element subtil  – ambiguitatea.

Foto: Platonov – Teatrul Maria Filotti

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.