„Plugarul şi moartea“ şi „L-am servit pe regele Angliei“, între premierele Teatrului Maghiar din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/plugarul-si-moartea-l-am-servit-pe-regele-angliei-intre-premierele-teatrului-maghiar-din-cluj/

Spectacolele ,,Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, ,,L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, ,,Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi ,,Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|23 august 2013

Spectacolele „Plugarul şi moartea“ de Johannes von Tepl, „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, directorul instituţiei, Tompa Gabor, afirmă că în noua stagiune vor fi puse în scenă spectacole ale unor regizori din România şi din străinătate.

Astfel, piesa „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, regizată de Mihai Măniuţiu, va avea premiera în 8 spetembrie, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale „George Banu”, iar la spectacolul „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal au început repetiţiile cu regizorul Michal Dočekal.

În cadrul noii stagiuni vor mai fi puse în scenă spectacolele „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, în regia lui Silviu Purcărete, „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim, regizat de Dragoş Galgoţiu, „Caravaggio” (regia Robert Woodruff), „Leda” de Miroslav Krleža, în regia lui Robert Raponja, „Brad de Crăciun la familia Ivanov” de Al. Vvedenski, regizat de Andras Urban, „Bolero” de Péter Demény, în regia lui István Albu, şi „Serena in X-tremis” de Stephanie Robinson & Theodore Shank.

De asemenea, multe dintre spectacolele de succes ale teatrului vor rămâne în repertoriu. Pe lângă acestea, se vor relua, cu o nouă distribuţie, spectacolele: «Născut pentru niciodată» de András Visky, regia Gábor Tompa, şi «Unchiul Vania» de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

Tompa Gabor,
director

Un proiect special al acestei stagiuni va fi coproducţia „Social Error – Ultimul om din…”, realizat în parteneriat cu Uniunea Teatrelor din Europa. Proiectului internaţional regizat de Viktor Bodo i se vor alătura actori ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj, două reprezentaţii urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, notează Mediafax.

Conform sursei citate, va continua seria programelor conexe, iniţiate şi derulate în stagiunile anterioare: spectacole-lectură, lansări de carte, întâlniri cu scriitori renumiţi, concerte.

Info:

Pentru spectacolele din lunile septembrie şi octombrie biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete.

Pentru noua stagiune, teatrul va pregăti lunar promoţii pentru achiziţionarea online a biletelor şi alte oferte.

Foto credit: spectacolul „Ubu rege”, Teatrul Maghiar de Stat, Biro Istvan

 

02
/02
/15

Am trăit s-o vedem şi pe asta, ar spune melomanii urbei lui Marius Manole. Ieşenii care îşi plătesc la timp facturile la întreţinere pot câştiga premii oferite de către administratorul de imobile al Primăriei, respectiv Termo-Service, printre premii figurând şi două bilete la concertul lui Andre Rieu, din luna iunie, de la Bucureşti.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

01
/02
/15

Luni, 2 februarie, de la ora 20.30, la TVR 2, „Vocea Patriotului Naționale – Restituiri I.L. Caragiale” (premiera tv: 1992)  aduce din Arhiva de Aur a Televiziunii Române momente teatrale unice realizate după schițele: „Jertfe patriotice”, „Situațiunea”, „Tempora”, „Cum devine cineva revoluționar și om politic”, „Atmosferă încărcată” și „Diplomație”.

31
/01
/15

O zi întunecată de ianuarie, pe o stradă cu nume de compozitor francez. Un apartament într-un bloc de două etaje, o sufragerie cu sobă de teracotă verde; când scaunele și masa de plastic sunt date la o parte, se transformă într-un ministudio, în care Miriam Răducanu dansează din 1956.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

29
/01
/15

Caragiale, egoist și manipulator, a știut să se joace întotdeauna cu aparențele, jonglând și în viața reală cu slăbiciunile oamenilor. Aceasta este povestea unei treceri de la apucăturile unui insolent care se izola de societate, mâncând pe ascuns mămăligă cu ceapă, la aparițiile lui de gentleman înarmat cu citate din iluminiștii francezi.

29
/01
/15

Prima ediție din anul 2015 a Trialogurilor la ARCUB are loc joi, 12 februarie, începând cu ora 19.00, la Ceainăria ARCUB (Str. Batiște 14). Sub motto-ul „În dulcele stil... folk”, acest eveniment se bucură de prezența a trei dintre personalitățile cu adevărat marcante ale lumii muzicale românești: Mircea Baniciu, Nicu Alifantis și Doru Ionescu.