Pluta Meduzei, o metaforă pentru Europa contemporană / Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/pluta-meduzei-o-metafora-pentru-europa-contemporana-teatrul-odeon/

Cea mai cunoscută platformă de dans contemporan din Grecia, RootlessRoot, aduce la Bucureşti ultimul său spectacol – Europium. Evenimentul, organizat de Fundaţia Culturală Greacă şi Centrul Ceh, are loc miercuri, 15 martie, de la ora 19:00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Un articol de Petre Ivan|14 Martie 2017

Conceptul proiectului este explicat de înșiși inițiatorii platformei RootlessRoot: în timp ce lucrau și repetau pentru spectacol, Linda Kapetanea și Jozef Fruček au citit numeroase legende, mituri și povești despre originile culturii europene. Însă una dintre ele, imortalizată într-un tablou de Théodore Gericault, li s-a părut a fi cea mai semnificativă.

Povestea Plutei Meduzei este una adevărată și s-a petrecut în urma naufragiului fregatei navale franceze „Meduza”, care a eșuat, din pricina incompetenței căpitanului, pe un banc de nisip, în largul coastelor Africii de Vest. 147 de oameni au plutit în derivă pe o ambarcațiune improvizată, iar la capătul celor treisprezece zile de rătăcire pe mare, 132 dintre ei și-au găsit sfârșitul. Supraviețuitorii au suferit de foame și deshidratare, dedându-se în cele din urmă canibalismului. O poveste tulburătoare despre bestialitatea umană și o metaforă a unei Europe aflate în derivă.

Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că ne-am apucat să construim o plută. – – Linda Kapetanea și Jozef Fruček.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe.

Prețul biletului: 12,72 lei

Biletele sunt disponibile la casa de bilete și pe site-ul Teatrului Odeon.

Pluta MeduzeiRafail

Foto: Pluta Meduzei  – facebook.com/events

21
/02
/19

Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht, spectacolul montat de regizorul Andrei Şerban la Teatrul Bulandra, rămâne o parabolă grăitoare despre „omul nou”. I-am putea spune la fel de bine „omul contemporan” sau într-o formulă deja consacrată, „omul recent”.

21
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Cu „The Favourite” (2018), grecul Yorgos Lanthimos se instalează confortabil în zona mainstream a cinema-ului de autor. Este cel mai puțin perturbator film al său și, probabil, cel mai relaxat, chiar dacă sunt prezente toate mărcile sale stilistice. O lejeritate și o lipsă de încrâncenare binevenite.

21
/02
/19

“Charleston” (regia Andrei Crețulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Șerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeții 2” (regia Stere Gulea) și “Pororoca” (regia Constantin Popescu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film. Câstigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 20.00, pe Film Now.

21
/02
/19

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziției „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

21
/02
/19

Violonistul LIVIU PRUNARU, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694 – va putea fi aplaudat la Sala Radio, într-un concert extraordinar în care se va afla într-o dublă ipostază: de solist și... dirijor!

21
/02
/19

Apoi, lucrurile au luat o întorsătură nedorita. Tati a descoperit că durerile constante pe care le resimtise in ultimele zile in zona toracelui erau semnul unei boli grave, apărută pe fondul stresului și imunității scăzute.

21
/02
/19

De‑acum eram tot timpul împreună, titirelul, mama, tata şi cu mine, titirelul cu toanele lui, noi, ceilalţi trei, cu nelinistile și micile noastre bucurii.

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

19
/02
/19

Se joacă la Green Hours spectacolul „Această Sonia” – un one-woman show cu Letiția Vlădescu, scris și regizat de Lia Bugnar.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

Page 1 of 77712345...102030...Last »