Poezie în loc de mașini: Street Delivery eliberează strada Arthur Verona pentru trei zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/poezie-in-loc-de-masini-street-delivery-elibereaza-strada-arthur-verona-pentru-trei-zile/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 iunie, strada Arthur Verona devine o metaforă urbană pentru proiectele care îşi propun să găsească rimă Bucureştiului: idei pentru un oraş mai prietenos, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme, concerte şi artă stradală.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2019

Vineri, 14 iunie, începe a 14-a ediție Street Delivery în București, sub motto-ul ”Poezia e în stradă”.

În fiecare an aducem în stradă o problematică de interes major în viața orașului, pe care o expunem și o dezbatem: poluarea, traficul, clădirile de patrimoniu, digitalizarea, lipsta spațiilor verzi, grădinile posibile”, a precizat Dona Teșcovschi, comunicator Street Delivery.

După 13 ani, ne-am gândit să luăm o pauză de la criticisme și să ne uităm la oraș cu ochi mai blânzi. Poate, poate ne-om reîndrăgosti de el. Pentru că orașul, ca și poezia, se înțelege pe deplin atunci când îl cunoști față-n față, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când îi cauți greșelile și incoerențele. Așa că ne-am propus să nu mai comentăm orașul, ci să-l compunem. Cu gândul acesta a apărut tema Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!

Unul dintre fondatorii și susținătorii Street Delivery este Fundația Cărturești. În toate cele 14 ediții, temele din stradă și-au regăsit loc în preocupările și rafturile de cărți din librărie. Ana Niculescu, manager comunicare Cărturești, recunoaște însă că tema din 2019 e cea mai aproape de inima unei librării. Așa că ne-am gândit să sărbătorim prin lansarea proiectului Stația de poezie cea mai mare selecție de carte de poezie dintr-o librărie. Vineri, de la ora 18:00, vă invităm să vă conectați pe frecvența de emisie lirică și să participați la prima degustare de poezie din stradă. Urmată de lecturile Scriitori de poveste din colecția FILIT, în grădina Casei Mincu, iar de la 19:00 de Serata cu scrisori pusă la cale alături de Marius Chivu.

Ce-are PUZ-ul cu Poezia? Atelierele de arhitectură cu versurile? Și rimele ascunse printre obiectele din arhiva MȚR cu orașul?

Pentru Ordinul Arhitecților din România, Street Delivery rămâne un proiect cu o miză de lungă durată: (re)învățarea unei bune locuiri a orașului. În cele trei zile, Casa Mincu, sediul OAR, își va deschide porțile pentru a lăsa poezia unei case istorice să coboare în stradă cu toate secretele ei.

Dorothee Hasnaș, curator OAR, prezintă o mică parte dintre proiectele susținute de OAR la această ediție:

sâmbătă, de la 18:00, la Casa Mincu, Muzeul Țăranului Român va lansa #RețelelePrivirii – prima platformă participativă dedicată unei arhive muzeale din România. Carla Schoppel ni se va alătura cu o expoziție de colaje – Schoppel Cut, o poezie vizuală în care undo a mistake e de prisos. Iar alături de cunoscutul designer Ovidiu Hrin organizăm Atelierul de Caligrafie De la formal la gestual.

Din stradă

Ca în fiecare an, calcanul își schimbă muralul, însă nu și năravul. Lost.Optics & Pren vor pune pe cel mai celebru perete din București o frescă dedicată poeziei ascunse printre străzile alambicate ale orașului.

Și cum poezia merge mână-n mână cu litera, zidul de vizavi va găzdui primul Wallphabet din România. Bianca Dumitrașcu & friends ne propun un altfel de Abecedar: cu caracter și augmentat.

Coloana sonoră a zonei va fi asigurată de DJ-ii de la Scena Tropicală Jacq Pot, iar cele două picturi murale vor fi puse în mișcare de One Night Gallery, așa că instalează-ți de pe acum aplicația dARe by Samsung pentru o experiență AR completă.

Pentru cinefili, echipa Street Delivery a pregătit un arsenal greu de refuzat: TIFF 2019, Anim’est și Docuart vă așteaptă în zona Bisericii Anglicane la cinematograful în aer liber. Pe scena de muzică se vor duce lupte grele între tabăra poeților și tabăra MC-iilor la Street Poetry Battle, iar seara îi va găzdui pe Cozy Poetry Night, Mădălina Pavăl, Ana Cristina Leonte și mulți alții.

Din stradă nu vor lipsi nici expozițiile și instalațiile de artă: Mugur Grosu — Cerul Poeților Dispăruți, Receptor — 5poems, Liminal — AI vs. Poet, Cele mai frumoase cărți. Programul celor trei zile de Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii și adulți, performance, proiecte ale societății civile, dans și inițiative pietonale din alte cartiere.

Cum poezia nu rimează cu gunoi, Harta Reciclării și Curățenie Profi ne ajută să ținem strada lună și să colectăm selectiv gunoiul.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe platforma nou lansată, construită de Code4Romania.

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 14 este semnată de Bianca Dumitrașcu, artist vizual & designer de litere.

Street Delivery 2019 se desfășoară succesiv în cele 9 orașe participante, pe parcursul a 4 luni. Se creează astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care ideile pentru un oraș mai bun le iau în spații mentale diferite: București: 14-16 iunie | Iași: 14-16 iunie | Baia-Mare: 28-30 iunie | Cluj-Napoca: 13-14 iulie | Oradea: 26-28 iulie | Bacău: 2-4 august | Sibiu: 9-11 august | Craiova: 6-8 septembrie | Timișoara: 13-15 septembrie.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.