Poezie în loc de mașini: Street Delivery eliberează strada Arthur Verona pentru trei zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/poezie-in-loc-de-masini-street-delivery-elibereaza-strada-arthur-verona-pentru-trei-zile/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 iunie, strada Arthur Verona devine o metaforă urbană pentru proiectele care îşi propun să găsească rimă Bucureştiului: idei pentru un oraş mai prietenos, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme, concerte şi artă stradală.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2019

Vineri, 14 iunie, începe a 14-a ediție Street Delivery în București, sub motto-ul ”Poezia e în stradă”.

În fiecare an aducem în stradă o problematică de interes major în viața orașului, pe care o expunem și o dezbatem: poluarea, traficul, clădirile de patrimoniu, digitalizarea, lipsta spațiilor verzi, grădinile posibile”, a precizat Dona Teșcovschi, comunicator Street Delivery.

După 13 ani, ne-am gândit să luăm o pauză de la criticisme și să ne uităm la oraș cu ochi mai blânzi. Poate, poate ne-om reîndrăgosti de el. Pentru că orașul, ca și poezia, se înțelege pe deplin atunci când îl cunoști față-n față, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când îi cauți greșelile și incoerențele. Așa că ne-am propus să nu mai comentăm orașul, ci să-l compunem. Cu gândul acesta a apărut tema Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!

Unul dintre fondatorii și susținătorii Street Delivery este Fundația Cărturești. În toate cele 14 ediții, temele din stradă și-au regăsit loc în preocupările și rafturile de cărți din librărie. Ana Niculescu, manager comunicare Cărturești, recunoaște însă că tema din 2019 e cea mai aproape de inima unei librării. Așa că ne-am gândit să sărbătorim prin lansarea proiectului Stația de poezie cea mai mare selecție de carte de poezie dintr-o librărie. Vineri, de la ora 18:00, vă invităm să vă conectați pe frecvența de emisie lirică și să participați la prima degustare de poezie din stradă. Urmată de lecturile Scriitori de poveste din colecția FILIT, în grădina Casei Mincu, iar de la 19:00 de Serata cu scrisori pusă la cale alături de Marius Chivu.

Ce-are PUZ-ul cu Poezia? Atelierele de arhitectură cu versurile? Și rimele ascunse printre obiectele din arhiva MȚR cu orașul?

Pentru Ordinul Arhitecților din România, Street Delivery rămâne un proiect cu o miză de lungă durată: (re)învățarea unei bune locuiri a orașului. În cele trei zile, Casa Mincu, sediul OAR, își va deschide porțile pentru a lăsa poezia unei case istorice să coboare în stradă cu toate secretele ei.

Dorothee Hasnaș, curator OAR, prezintă o mică parte dintre proiectele susținute de OAR la această ediție:

sâmbătă, de la 18:00, la Casa Mincu, Muzeul Țăranului Român va lansa #RețelelePrivirii – prima platformă participativă dedicată unei arhive muzeale din România. Carla Schoppel ni se va alătura cu o expoziție de colaje – Schoppel Cut, o poezie vizuală în care undo a mistake e de prisos. Iar alături de cunoscutul designer Ovidiu Hrin organizăm Atelierul de Caligrafie De la formal la gestual.

Din stradă

Ca în fiecare an, calcanul își schimbă muralul, însă nu și năravul. Lost.Optics & Pren vor pune pe cel mai celebru perete din București o frescă dedicată poeziei ascunse printre străzile alambicate ale orașului.

Și cum poezia merge mână-n mână cu litera, zidul de vizavi va găzdui primul Wallphabet din România. Bianca Dumitrașcu & friends ne propun un altfel de Abecedar: cu caracter și augmentat.

Coloana sonoră a zonei va fi asigurată de DJ-ii de la Scena Tropicală Jacq Pot, iar cele două picturi murale vor fi puse în mișcare de One Night Gallery, așa că instalează-ți de pe acum aplicația dARe by Samsung pentru o experiență AR completă.

Pentru cinefili, echipa Street Delivery a pregătit un arsenal greu de refuzat: TIFF 2019, Anim’est și Docuart vă așteaptă în zona Bisericii Anglicane la cinematograful în aer liber. Pe scena de muzică se vor duce lupte grele între tabăra poeților și tabăra MC-iilor la Street Poetry Battle, iar seara îi va găzdui pe Cozy Poetry Night, Mădălina Pavăl, Ana Cristina Leonte și mulți alții.

Din stradă nu vor lipsi nici expozițiile și instalațiile de artă: Mugur Grosu — Cerul Poeților Dispăruți, Receptor — 5poems, Liminal — AI vs. Poet, Cele mai frumoase cărți. Programul celor trei zile de Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii și adulți, performance, proiecte ale societății civile, dans și inițiative pietonale din alte cartiere.

Cum poezia nu rimează cu gunoi, Harta Reciclării și Curățenie Profi ne ajută să ținem strada lună și să colectăm selectiv gunoiul.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe platforma nou lansată, construită de Code4Romania.

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 14 este semnată de Bianca Dumitrașcu, artist vizual & designer de litere.

Street Delivery 2019 se desfășoară succesiv în cele 9 orașe participante, pe parcursul a 4 luni. Se creează astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care ideile pentru un oraș mai bun le iau în spații mentale diferite: București: 14-16 iunie | Iași: 14-16 iunie | Baia-Mare: 28-30 iunie | Cluj-Napoca: 13-14 iulie | Oradea: 26-28 iulie | Bacău: 2-4 august | Sibiu: 9-11 august | Craiova: 6-8 septembrie | Timișoara: 13-15 septembrie.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român

02
/06
/21

Gaep prezintă Meditation upon Measure (5 iunie – 31 iulie 2021), o incursiune în practica din anii ’80 a lui Mircea Stănescu, prin intermediul unui corp important de lucrări restaurate cu ocazia expoziției. Desfășurându-se pe ambele etaje ale galeriei, expoziția personală contextualizează această decadă de activitate a artistului atât în raport cu perioada mai recentă de creație, cât și în raport cu circumstanțele în care a debutat și a lucrat generația ’80.

27
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.