Poezie în loc de mașini: Street Delivery eliberează strada Arthur Verona pentru trei zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/poezie-in-loc-de-masini-street-delivery-elibereaza-strada-arthur-verona-pentru-trei-zile/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 iunie, strada Arthur Verona devine o metaforă urbană pentru proiectele care îşi propun să găsească rimă Bucureştiului: idei pentru un oraş mai prietenos, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme, concerte şi artă stradală.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2019

Vineri, 14 iunie, începe a 14-a ediție Street Delivery în București, sub motto-ul ”Poezia e în stradă”.

În fiecare an aducem în stradă o problematică de interes major în viața orașului, pe care o expunem și o dezbatem: poluarea, traficul, clădirile de patrimoniu, digitalizarea, lipsta spațiilor verzi, grădinile posibile”, a precizat Dona Teșcovschi, comunicator Street Delivery.

După 13 ani, ne-am gândit să luăm o pauză de la criticisme și să ne uităm la oraș cu ochi mai blânzi. Poate, poate ne-om reîndrăgosti de el. Pentru că orașul, ca și poezia, se înțelege pe deplin atunci când îl cunoști față-n față, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când îi cauți greșelile și incoerențele. Așa că ne-am propus să nu mai comentăm orașul, ci să-l compunem. Cu gândul acesta a apărut tema Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!

Unul dintre fondatorii și susținătorii Street Delivery este Fundația Cărturești. În toate cele 14 ediții, temele din stradă și-au regăsit loc în preocupările și rafturile de cărți din librărie. Ana Niculescu, manager comunicare Cărturești, recunoaște însă că tema din 2019 e cea mai aproape de inima unei librării. Așa că ne-am gândit să sărbătorim prin lansarea proiectului Stația de poezie cea mai mare selecție de carte de poezie dintr-o librărie. Vineri, de la ora 18:00, vă invităm să vă conectați pe frecvența de emisie lirică și să participați la prima degustare de poezie din stradă. Urmată de lecturile Scriitori de poveste din colecția FILIT, în grădina Casei Mincu, iar de la 19:00 de Serata cu scrisori pusă la cale alături de Marius Chivu.

Ce-are PUZ-ul cu Poezia? Atelierele de arhitectură cu versurile? Și rimele ascunse printre obiectele din arhiva MȚR cu orașul?

Pentru Ordinul Arhitecților din România, Street Delivery rămâne un proiect cu o miză de lungă durată: (re)învățarea unei bune locuiri a orașului. În cele trei zile, Casa Mincu, sediul OAR, își va deschide porțile pentru a lăsa poezia unei case istorice să coboare în stradă cu toate secretele ei.

Dorothee Hasnaș, curator OAR, prezintă o mică parte dintre proiectele susținute de OAR la această ediție:

sâmbătă, de la 18:00, la Casa Mincu, Muzeul Țăranului Român va lansa #RețelelePrivirii – prima platformă participativă dedicată unei arhive muzeale din România. Carla Schoppel ni se va alătura cu o expoziție de colaje – Schoppel Cut, o poezie vizuală în care undo a mistake e de prisos. Iar alături de cunoscutul designer Ovidiu Hrin organizăm Atelierul de Caligrafie De la formal la gestual.

Din stradă

Ca în fiecare an, calcanul își schimbă muralul, însă nu și năravul. Lost.Optics & Pren vor pune pe cel mai celebru perete din București o frescă dedicată poeziei ascunse printre străzile alambicate ale orașului.

Și cum poezia merge mână-n mână cu litera, zidul de vizavi va găzdui primul Wallphabet din România. Bianca Dumitrașcu & friends ne propun un altfel de Abecedar: cu caracter și augmentat.

Coloana sonoră a zonei va fi asigurată de DJ-ii de la Scena Tropicală Jacq Pot, iar cele două picturi murale vor fi puse în mișcare de One Night Gallery, așa că instalează-ți de pe acum aplicația dARe by Samsung pentru o experiență AR completă.

Pentru cinefili, echipa Street Delivery a pregătit un arsenal greu de refuzat: TIFF 2019, Anim’est și Docuart vă așteaptă în zona Bisericii Anglicane la cinematograful în aer liber. Pe scena de muzică se vor duce lupte grele între tabăra poeților și tabăra MC-iilor la Street Poetry Battle, iar seara îi va găzdui pe Cozy Poetry Night, Mădălina Pavăl, Ana Cristina Leonte și mulți alții.

Din stradă nu vor lipsi nici expozițiile și instalațiile de artă: Mugur Grosu — Cerul Poeților Dispăruți, Receptor — 5poems, Liminal — AI vs. Poet, Cele mai frumoase cărți. Programul celor trei zile de Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii și adulți, performance, proiecte ale societății civile, dans și inițiative pietonale din alte cartiere.

Cum poezia nu rimează cu gunoi, Harta Reciclării și Curățenie Profi ne ajută să ținem strada lună și să colectăm selectiv gunoiul.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe platforma nou lansată, construită de Code4Romania.

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 14 este semnată de Bianca Dumitrașcu, artist vizual & designer de litere.

Street Delivery 2019 se desfășoară succesiv în cele 9 orașe participante, pe parcursul a 4 luni. Se creează astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care ideile pentru un oraș mai bun le iau în spații mentale diferite: București: 14-16 iunie | Iași: 14-16 iunie | Baia-Mare: 28-30 iunie | Cluj-Napoca: 13-14 iulie | Oradea: 26-28 iulie | Bacău: 2-4 august | Sibiu: 9-11 august | Craiova: 6-8 septembrie | Timișoara: 13-15 septembrie.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).