Portret de artist la Muzeul Național Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-de-artist-la-muzeul-national-cotroceni/

Muzeul Naţional Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanţi artişti plastici ai momentului. Artiştii se destăinuie în faţa publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoţiile şi părerile lor despre situaţia generată de pandemie, despre parcursul creaţiilor şi al artei în general, despre propria evoluţie în domeniul artei şi în situaţia actuală.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2020

În plus, câteva dintre creațiile rezultate în acest context vor fi prezentate în mediul online, în cadrul expoziției Creativitate și Pandemie.

Istoria devine artă sau arta devine istorie?

Au răspuns provocării Muzeului Național Cotroceni: Gheorghe Anghel, Ion Anghel, Marieta Besu, Răzvan Constantin Caratănase (Zuzu), Andrei Ciubotaru, Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Gheorghe Dican, Răzvan Petrișor Dragoș, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Alexandru Ghilduș, Felicia Ionescu, Oana Isar May, Emilia Kiss, Lucian Liciu, Adriana Lucaciu, Anna Maria Orban, Cosmin Paulescu, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Marilena Preda Sânc, Eugen Raportoru, Daniel Rădulescu, Mircea Roman, Anamaria Smigelschi, Gabriel Smoleac, Tiberiu Stanciu, Florin Stoiciu, Ioana Șetran, Vladimir Șetran, Lucian Țăran, Mihai Țopescu.

Proiectul își propune să aducă în atenția publicului diversitatea trăirilor artiștilor, felul în care au perceput și reflectat în creațiile lor sentimentele generate de acest moment de cotitură. Toate aceste mărturii se vor reuni într-un volum pe care Muzeul Național Cotroceni îl va publica ulterior.

Vă invităm să urmăriți seria interviurilor și să vă bucurați de lucrările artiștilor, accesând secțiunea PROIECTE a site-ului oficial al Muzeului Național Cotroceni, www.muzeulcotroceni.ro.

05
/03
/18

Astazi, de la ora 20.00, va avea loc la ARCUB, cea de a doua ediție Microistoria. Povești adevărate spuse pe viu. Proiectul arhivează povești ale oamenilor obișnuiți, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.