Portret In MEMORIAM Dem Rădulescu, Sfântul Mitică Blajinul și PREMIERA: Miturile Cetății
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-in-memoriam-dem-radulescu-sfantul-mitica-blajinul-si-premiera-miturile-cetatii/

Au trecut 18 ani de la moartea regretatului actor Dem Rădulescu. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul “Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, spectacol montat de Nae Cosmescu în anul 1981, urmat de un Portret IN MEMORIAM realizat de Daniela Ciolan

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2018

Dem Rădulescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu, acest moment fiind considerat debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoarea pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși. Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”.

Într-unul din ultimele interviuri, acordat site-ului cinemarx.ro, actorul declara următoarele:

“Dem Rădulescu a fost ,,construit,, din bucăţele. Dem Rădulescu nu a dorit să fie mare. Dem Rădulescu a jucat, a spus trei replici, dar le-a spus cu tot sufletul. Pe Dem Rădulescu l-a pupat Calboreanu pe frunte şi i-a spus: ”Îţi doresc să ai o carieră frumoasă!”

Am îndrăgit toate rolurile, unele în mod deosebit; mi-au plăcut personajele lui Caragiale şi Sveik, în triplă ipostază: dramatizare, actorie şi ecranizare. Îmi doresc realizarea unui film de televiziune intitulat ”Şcoala de hoţi” în care vor juca 36 de mari actori români: Leopoldina Bălănuţă, Jean Constantin, Victor Rebengiuc…”

Dem Rădulescu a fost unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorţat, căsătorindu-se ulterior cu fosta sa studentă de la I.A.T.C., actriţa Adriana Şchiopu, urmaşa lor fiind actriţa Irina Radulescu.

Iată ce declara aceasta într-un interviu acordat publicaţiei online recorder.ro : “De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate; și de la mama, la fel. Sunt oameni care s-au bucurat… E ușor să îți amărăști sufletul, dar e bine să-ți cultivi această capacitate de a te bucura de lucrurile mici. Tata era atât de iubit, că ieșeam la plimbare noaptea, ziua era asaltat de admiratori. Mergeam mult pe jos, noaptea. Mă ținea de mână; și cutreieram străzile, că eu sunt o mare iubitoare a mersului pe jos – la fel era și tata. Și am rămas cu o slăbiciune a plimbărilor noaptea, ceea ce nu e cel mai sigur lucru. Dar noaptea a rămas un sfetnic bun pentru mine.”

Dem Rădulescu s-a stins din viață în București, la 17 septembrie 2000.

Sfântul Mitică Blajinul

de Aurel Baranga

În distribuţie – Petre Gheorghiu, Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dan Damian, Dumitru Chesa, Hamdi Cerchez,  Sorin Medeleni, Sorin Gheorgiu, Rodica Negrea, Gabriela Popescu, Constanţa Gheorghe.

Producţia: Ilie Mainescu

Sunetul: Radu Boieriu

Scenografia: Ion Olaru

Regia de montaj: Marga Niţă

Adaptarea si regia artistică: Nae Cosmescu

Farsă satirică, piesa vizează carierismul, lichelismul si impostura unori oameni cu „funcţii de răspundere” , care fac din poziţia lor un mijloc de parvenire.

Portret  “IN MEMORIAM Dem Rădulescu”

Au mărturisit Irina Rădulescu, Adriana Schiopu, Alice Barb, Marius Rizea, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, Daniel Badale

Montajul: Constantin Marciuc

Imaginea: Cristian Glodeala, Vlad Micu

Producător: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

*

PREMIERĂ: documentar “Miturile Cetăţii în anul Centenarului” . Pentru al treilea an consecutiv, Teatrul de Stat Constanţa organizează Festivalul de Teatru „Miturile Cetăţii“ iar Casa de Producţie TVR vă propune o călătorie în inima acestuia, prin intermediul unui material realizat de Marius Avădani

Miturile cetăţii în anul Centenarului

MITURILE CETATII

După Războiul de Independență Dobrogea s-a unit cu Vechiul Regat, iar legendarul Tomis aflat în declin, a devenit dintr-un simplu sat, un oraș strategic al României și o destinație turistică. Acum 109 ani, in dimineața zilei de  27 septembrie, Crucişătorul Elisabeta tragea 21 de salve de artilerie iar Regimentul 34 Infanterie din Constanţa, prezenta onorul Regelui Carol I care inaugura noul port maritim constănțean.

A treia ediție a „Miturilor Cetăţii” a fost dedicată Centenarului României Mari. Locuitorii vechii cetăţi și numeroși turiști, au participat timp de opt zile la douazeci si unu de spectacole, susținute de trupe teatrale din ţară şi din străinătate în 7 amplasamente din oraș. Organizat de Teatrul de Stat Constanţa, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” reprezintă continuarea „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii ’70 și peste două milenii de cultură europeană. Televiziunea Română ese parteneră a festivalului prin Casa de Producție TVR.  Vă invităm să vizionați în premieră documentarul „MITURILE CETĂȚII 2018”.

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 28 septembrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 29 septembrie, ora 11.40

TVR 3 “Miturile cetăţii” sâmbătă, ora 21:35

“Sf Mitică Blajinul”-  duminică 30 septembrie, ora 20.00, portret IN MEMORIAM Dem Rădulescu, ora 22:10

Foto: Dem Rădulescu – tvr.ro

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.