Portret In MEMORIAM Dem Rădulescu, Sfântul Mitică Blajinul și PREMIERA: Miturile Cetății
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-in-memoriam-dem-radulescu-sfantul-mitica-blajinul-si-premiera-miturile-cetatii/

Au trecut 18 ani de la moartea regretatului actor Dem Rădulescu. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul “Sfântul Mitică Blajinul” de Aurel Baranga, spectacol montat de Nae Cosmescu în anul 1981, urmat de un Portret IN MEMORIAM realizat de Daniela Ciolan

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2018

Dem Rădulescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu, acest moment fiind considerat debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoarea pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși. Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”.

Într-unul din ultimele interviuri, acordat site-ului cinemarx.ro, actorul declara următoarele:

“Dem Rădulescu a fost ,,construit,, din bucăţele. Dem Rădulescu nu a dorit să fie mare. Dem Rădulescu a jucat, a spus trei replici, dar le-a spus cu tot sufletul. Pe Dem Rădulescu l-a pupat Calboreanu pe frunte şi i-a spus: ”Îţi doresc să ai o carieră frumoasă!”

Am îndrăgit toate rolurile, unele în mod deosebit; mi-au plăcut personajele lui Caragiale şi Sveik, în triplă ipostază: dramatizare, actorie şi ecranizare. Îmi doresc realizarea unui film de televiziune intitulat ”Şcoala de hoţi” în care vor juca 36 de mari actori români: Leopoldina Bălănuţă, Jean Constantin, Victor Rebengiuc…”

Dem Rădulescu a fost unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorţat, căsătorindu-se ulterior cu fosta sa studentă de la I.A.T.C., actriţa Adriana Şchiopu, urmaşa lor fiind actriţa Irina Radulescu.

Iată ce declara aceasta într-un interviu acordat publicaţiei online recorder.ro : “De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate; și de la mama, la fel. Sunt oameni care s-au bucurat… E ușor să îți amărăști sufletul, dar e bine să-ți cultivi această capacitate de a te bucura de lucrurile mici. Tata era atât de iubit, că ieșeam la plimbare noaptea, ziua era asaltat de admiratori. Mergeam mult pe jos, noaptea. Mă ținea de mână; și cutreieram străzile, că eu sunt o mare iubitoare a mersului pe jos – la fel era și tata. Și am rămas cu o slăbiciune a plimbărilor noaptea, ceea ce nu e cel mai sigur lucru. Dar noaptea a rămas un sfetnic bun pentru mine.”

Dem Rădulescu s-a stins din viață în București, la 17 septembrie 2000.

Sfântul Mitică Blajinul

de Aurel Baranga

În distribuţie – Petre Gheorghiu, Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dan Damian, Dumitru Chesa, Hamdi Cerchez,  Sorin Medeleni, Sorin Gheorgiu, Rodica Negrea, Gabriela Popescu, Constanţa Gheorghe.

Producţia: Ilie Mainescu

Sunetul: Radu Boieriu

Scenografia: Ion Olaru

Regia de montaj: Marga Niţă

Adaptarea si regia artistică: Nae Cosmescu

Farsă satirică, piesa vizează carierismul, lichelismul si impostura unori oameni cu „funcţii de răspundere” , care fac din poziţia lor un mijloc de parvenire.

Portret  “IN MEMORIAM Dem Rădulescu”

Au mărturisit Irina Rădulescu, Adriana Schiopu, Alice Barb, Marius Rizea, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, Daniel Badale

Montajul: Constantin Marciuc

Imaginea: Cristian Glodeala, Vlad Micu

Producător: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

*

PREMIERĂ: documentar “Miturile Cetăţii în anul Centenarului” . Pentru al treilea an consecutiv, Teatrul de Stat Constanţa organizează Festivalul de Teatru „Miturile Cetăţii“ iar Casa de Producţie TVR vă propune o călătorie în inima acestuia, prin intermediul unui material realizat de Marius Avădani

Miturile cetăţii în anul Centenarului

MITURILE CETATII

După Războiul de Independență Dobrogea s-a unit cu Vechiul Regat, iar legendarul Tomis aflat în declin, a devenit dintr-un simplu sat, un oraș strategic al României și o destinație turistică. Acum 109 ani, in dimineața zilei de  27 septembrie, Crucişătorul Elisabeta tragea 21 de salve de artilerie iar Regimentul 34 Infanterie din Constanţa, prezenta onorul Regelui Carol I care inaugura noul port maritim constănțean.

A treia ediție a „Miturilor Cetăţii” a fost dedicată Centenarului României Mari. Locuitorii vechii cetăţi și numeroși turiști, au participat timp de opt zile la douazeci si unu de spectacole, susținute de trupe teatrale din ţară şi din străinătate în 7 amplasamente din oraș. Organizat de Teatrul de Stat Constanţa, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” reprezintă continuarea „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii ’70 și peste două milenii de cultură europeană. Televiziunea Română ese parteneră a festivalului prin Casa de Producție TVR.  Vă invităm să vizionați în premieră documentarul „MITURILE CETĂȚII 2018”.

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 28 septembrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 29 septembrie, ora 11.40

TVR 3 “Miturile cetăţii” sâmbătă, ora 21:35

“Sf Mitică Blajinul”-  duminică 30 septembrie, ora 20.00, portret IN MEMORIAM Dem Rădulescu, ora 22:10

Foto: Dem Rădulescu – tvr.ro

16
/12
/15

Teatrul Metropolis vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, și duminică, 20 decembrie, de la orele 16:00 și 20:00, la spectacolul PAGANINI, în regia lui Mick Davis. Un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Acum trei ani, niște actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul și poezia. Germenele aventurii se regăsește în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezența autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Joi, 17 decembrie, și vineri, 18 decembrie, de la ora 19:00, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” susține, în sala de spectacole a Teatrului Metropolis (adresa: Str. Mihai Eminescu nr.89, sector 2, București), două noi reprezentații ale spectacolului-colaj „Paris, mon amour” – regia: Răzvan Ioan Dincă.

15
/12
/15

Asociaţia Cluster Economie şi Asistenţă Socială în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, organizează marţi, 15 decembrie 2015, începând cu orele 16.30, la sediul Structurii de economie sociala -  Cogito Educaţional SRL din str. Lamaiţei nr 7, sector 4, Bucuresti, conferinţa de inchidere a proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

14
/12
/15

8PT este un spațiu artistic fără echivalent în capitala țării noastre. Aici, pe Colței 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru așa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvențional, curajos, nebunește.

14
/12
/15

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

14
/12
/15

Teatrul Metropolis a fost inaugurat în toamna anului 2007, când Radu Beligan şi George Ivaşcu au tăiat panglica. Teatrul Tineretului Metropolis a fost conceput ca singurul teatru de proiecte din Bucureşti şi de atunci pe scena din strada Mihai Eminescu au trecut nume importante.