Radu Lupu – o audiţie privilegiată, în deschidere la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-radu-lupu-o-auditie-privilegiata-in-deschidere-la-festivalul-enescu/

„Un pianist de geniu“, „un sunet incredibil de rafinat“, „un artist pe care trebuie să te duci să-l asculţi, dacă ai şansa“. Radu Lupu deschide Festivalul Internaţional „George Enescu“ pe 1 septembrie, la Bucureşti

Un articol de Adina Scorţescu|18 aprilie 2013

PORTRET „Un pianist de geniu“, „un sunet incredibil de rafinat“, „un artist pe care trebuie să te duci să-l asculți, dacă ai șansa“. Radu Lupu deschide Festivalul Enescu pe 1 septembrie. 

A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani. La 12 ani, Radu Lupu își făcea debutul, cu propriile compoziții. A studiat la Conservatorul din București cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea (pianistă celebră, profesoara lui Dinu Lipatti), după care – în 1961 – a primit o bursă la Conservatorul de Stat din Moscova, unde a învățat cu Heinrich Neuhaus și cu fiul acestuia, Stanislav Neuhaus.

A câștigat premiul întâi la cele mai prestigioase competiții de profil, Van Cliburn și Leeds, după care a urmat o carieră internațională. Prima apariție importantă în Statele Unite s-a întâmplat în 1972, sub bagheta lui Daniel Barenboim (care va fi și dirijorul concertului de pe 1 septembrie, din cadrul Festivalului Enescu). În 1978, a cântat prima oară cu Filarmonica din Berlin, sub bagheta lui Herbert von Karajan. În 1986 a deschis Festivalul de la Salzburg cu Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Riccardo Muti.

La 67 de ani, Radu Lupu este considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai repertoriului clasic (Beethoven, Brahms, Mozart și Schubert) și, ca pianist, „unul dintre primii trei din lume“ (după cum declara Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Enescu, într-un interviu pentru „Observator cultural“).

Înregistrări de colecție

Cariera sa discografică include peste 20 de înregistrări la Decca, printre care: integrala concertelor lui Beethoven (cu Filarmonica din Israel, condusă de Zubin Mehta), integrala sonatelor pentru vioară și pian de Mozart. Pentru înregistrarea sonatelor de Schubert (D. 960 și 664), Radu Lupu a primit un premiu Grammy în anul 1995.

Pe lângă rafinamentul pianistic (un jurnalist american spunea că „sub mâna lui Radu Lupu, sunetele devin atât de ușoare încât parcă nici n-au fost atinse“), lipsa înregistrărilor din ultimul timp a făcut ca spectacolele lui să devină adevărate evenimente, care se desfăşoară cu casa închisă (e valabil şi pentru concertele de la Bucureşti, pentru care biletele s-au epuizat deja).

Într-un articol publicat anul acesta în revista „The New Yorker“, jurnalistul vorbeşte despre privilegiul de a fi în sala de concert, știind că ceea ce auzi, aici și acum, nu se va mai repeta vreodată, așa că urechile și creierul tău trebuie să absoarbă tot ce pot.

Toată lumea spune o poveste diferit și această poveste trebuie să fie convingătoare și spontană. Dacă nu este convingătoare și spontană, este lipsită de valoare.

Radu Lupu,
pianist

Pe 1 septembrie, sub bagheta lui Daniel Barnboim, alături de orchestra Staatskapelle Berlin, Radu Lupu va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră de Beethoven, considerat de criticii muzicali cel mai bun, dar și cel mai dificil concert pentru pian al lui Beethoven. A doua zi, pe 2 septembrie, Daniel Barenboim și Radu Lupu vor interpreta, împreună, concertul pentru două piane în Mi bemol Major K 365 de Mozart.

Foto: Radu Lupu – Official Page

18
/04
/17

JazzTM 2017 continuă seria premierelor pentru România cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Excepționala colaborare aduce pe scena din Piața Victoriei un sunet unic, aflat la confluența a două genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definită de ritm și improvizație, și reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu ritmul său de neconfundat și linii de bas intense.

14
/04
/17

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Telespectatorii TVR vor avea parte de surprize și emoții de sărbători, începând cu Vinerea Mare, până luni, 17 aprilie a doua zi de Paște, anunță cei de la TVR.

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

12
/04
/17

Cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei europene de spectacol, oameni de afaceri, directorii celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole cu mari trupe, de la Rolling Stones la Robbie Williams, specialişti internaţionali în securitate, avocaţi şi experţi în complicatul sistem internaţional de taxe sunt aşteptaţi la lansarea proiectului “Sibiu – Festival City”, un program derulat în perioada 27-29 iulie, iniţiat de ARTmania.

07
/04
/17

Miercuri, 12 aprilie 2017, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi și Piazzolla, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, cu participarea violoniștilor Gabriel și Simina Croitoru. În partea a doua a programului, orchestra va interpreta Simfonia nr. 1 în re major de C. P. E. Bach.

06
/04
/17

Primul concert al ediției a V-a SoNoRo Conac va avea loc pe 7 aprilie, la Palatul Marincu, Muzeul de Artă Calafat, județul Dolj, iar duminică, 9 aprilie, cel de-al doilea, la Palatul Brâncovenesc, de la Potlogi. Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar.

06
/04
/17

Vineri, 7 aprilie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, de soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Cosmin Ifrim și de basul Marius Boloș, vor oferi bucuria unui adevărat spetacol orchestral și coral, în Messa da Requiem de Verdi.

04
/04
/17

Violonista Cristina Anghelescu și pianistul Daniel Goiți propun un recital romantic la Sala Radio, miercuri, 5 aprilie 2017, ora 19.00. Pe afișul recitalului se vor afla Sonata nr. 1 în la minor, op. 105 și piesa Fantasiestücke, op. 73, de R. Schumann, Romanța, op. 28 de G. Fauré și Sonata nr. 3 în do minor, op. 45, de E. Grieg.

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.