Portretul unei familii turcesti – O poveste din Istanbulul de altădată
https://www.ziarulmetropolis.ro/portretul-unei-familii-turcesti-o-poveste-din-istanbulul-de-altadata/

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2014

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti – O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

Portretul unei familii turceşti (traducerea, semnată de Marius-Adrian Hazaparu) e povestea unor lacrimi şi a unor despărţiri, o poveste fermecătoare despre viaţa de zi cu zi din vechiul Istanbul şi despre supravieţuirea familiei lui Irfan Orga.

În 1914, Irfan Orga era un băieţel de şase ani fericit. Locuia împreună cu părinţii şi bunica lui într-o casă mare, plină de servitori, care păstra parfumul Istanbulului fin de siècle. Tatăl său avea o prosperă afacere cu covoare, mama avea grijă de copii, iar bunica îi amuza pe toţi cu excentricităţile sale.

Totul s-a schimbat însă cînd Turcia a intrat în război. Tatăl a fost obligat să se înroleze în armată şi a murit pe front, iar familia odinioară înstărită a început să se confrunte cu lipsurile şi dezastrul financiar.

În paralel cu istoria mică a familiei, Irfan Orga conturează în cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului şi instaurarea republicii.

În 1942, Irfan Orga a ajuns în Marea Britanie, unde a scris această poveste fermecătoare. Iar opt ani mai tîrziu, New York Herald Tribune titra despre Portretul unei familii turceşti: „Una dintre cărţile memorabile ale anului!”.

Portretul unei familii turcesti

Coperta cărţii Portretul unei familii turcesti, de Irfan Orga

Irfan Orga (1908-1970) s-a născut într-o fami¬lie turcă înstărită, care însă a fost ruinată de Primul Război Mondial. A intrat în Forţele Aeriene Turce, dar a fost silit să emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei să se căsă¬torească cu cetăţene străine.

Stabilit în Anglia, şi-a cîştigat o anumită celebritate literară după publicarea Portretului unei familii turceşti şi a unui al doilea volum, The Caravan Moves On, în anii ’50.

În pregătire, în colecţia „Eseuri&Confesiuni”:

Edmund de Waal, Iepurele cu ochi de chihlimbar

Niall Ferguson, Civilizaţia. Vestul şi Restul (ediţia a II-a)

Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau românii premiul Nobel

Robert Guillain, Gheişele

Foto cu Portretul unei familii turcesti – Polirom

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.