Porumboiu cere refacerea sălilor de cinema după model occidental
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-cere-refacerea-salilor-de-cinema-dupa-model-occidental/

Obişnuinţa românilor de a merge la cinema s-a pierdut de-a lungul anilor, declară regizorul Corneliu Porumboiu, potrivit căruia trebuie recuperată tradiţia prin promovare directă şi refacerea sălilor după modele întâlnite în străinătate, cu mici restaurante alături, unde oamenii să discute.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2015

Corneliu Porumboiu a declarat la o dezbatere organizată la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, că în România sunt circa 150 de ecrane de cinematograf, prea puţine pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni.

S-au pierdut două generaţii de spectatori, oamenii care sunt acum în jurul vârstei de 30 de ani şi cei care obişnuiau să meargă la cinematograf înainte de 1989. Cei care merg acum mai mult la cinema sunt tinerii, atraşi de filme 3D, de noutate, şi va trece mult timp până ce oamenii vor reînvăţa să vină la cinema. S-a pierdut obişnuinţa de a merge la cinema, dar trebuie recuperată cumva. (…) Problema e ce s-a întâmplat cu cinematografele vechi, care trebuie valorificate. În România sunt circa 150 de ecrane, ceea ce e puţin pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni. În plus, nu există o promovare directă. Cinema-ul, din ce în ce mai mult, este o formă de socializare – Corneliu Porumboiu.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de refacerea cinematografelor vechi şi abandonate şi transformarea lor după modele întâlnite în străinătate, astfel încât sălile de cinema să aibă lângă ele un restaurant mic sau o cafenea, unde oamenii se întâlnesc şi pot discuta despre film.

De asemenea, regizorul a spus despre cel mai recent film al său – „Comoara”, premiat la Cannes – că acesta este deja distribuit în cinematografele din România, dar ar putea intra şi într-o caravană pentru a fi vizionat de cât mai multă lume.

Filmul „Comoara” a fost prezentat joi seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF.

TIFF are loc între 29 mai şi 7 iunie la Cluj-Napoca.

Foto: Corneliu Porumboiu – cinemagia

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.