Porumboiu Jr, tachinat de Porumboiu Sr.: „Când o să faci şi tu un film serios, cu emoţie?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-jr-tachinat-de-porumboiu-sr-cand-o-sa-faci-si-tu-un-film-serios-un-film-mare-cu-emotie/

Regizorul Corneliu Porumboiu mărturiseşte că cel mai recent film al său a fost influenţat de „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, iar maniera de a face film i-a fost convertită de filmările TV ale meciurilor de fotbal din anii 80.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2014

„Al doilea joc“, filmul experiment al lui Porumboiu, intră în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua, din iarna anului 1988, partidă disputată pe o ninsoare abundentă şi arbitrată la centru de tatăl regizorului, Adrian Porumboiu, pe-atunci arbitru. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

“În afară de imaginile de la „Replay”, au mai existat niște imagini care m-au influențat: două secvențe din „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, filmul lui Andrei Ujică, care se petrec iarna, la sfârșitul anilor ’80”, spune Corneliu Porumboiu, într-un interviu acordat Gabrielei Filippi şi lui Andrei Rus.

 Porumboiu

Unul dintre cadre arată un magazin gol, iar celălalt arată oameni care îl salută pe Ceaușescu. Cele două secvenţe au avut un puternic impact asupra cineastului “pentru că în timp am ajuns să asociez copilăria mea cu o iarnă filmată pe VHS.”

Porumboiu spune că a dorit să revadă meciul şi din cauza corelaţiei dintre acest joc şi ameninţarea telefonică primită pe vremea când era copil, în legătură cu arbitrajul tatălui său:

“Amenințarea aceea mi s-a întipărit în memorie și vocea bărbatului de la telefon, mi-am dat seama, planează în filmele mele – mi-a inspirat securistul care sună în emisia directă în A fost sau n-a fost, dar m-a influențat și în Polițist, adjectiv, în felul în care l-am construit pe Anghelache, șeful poliției, care are o pseudo-logică și un fel absurd de a pune problema.”

Corneliu Porumboiu a înţeles acum şi de ce îşi construieşte cadrele filmelor sale într-un mod unic:

“Revăzând meciul arbitrat de tata, m-am întrebat dacă această manieră de a filma, cu care am crescut – camera de filmat plasată astfel încât rareori existau prim-planuri ale jucătorilor și nu erau surprinse conflictele dintre ei – nu e chiar cea care mi-a format indirect modul de a mă raporta la cinema.”

Citiţi şi CRONICĂ DE FILM Al doilea joc. Jocurile lui Porumboiu

Cât despre gusturile cinefile ale tatălui său, Corneliu Porumboiu a mărturisit: “Tata nu a văzut încă noul film, dar el știe că nu-i un film serios. Mă tachinează tot timpul, întrebându-mă – «Când o să faci și tu un film serios, un film mare, cu emoție?»”

Foto: Corneliu Porumboiu şi Al doilea joc – Cinemagia

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.