Poveste despre ura noastră și vindecarea ei
https://www.ziarulmetropolis.ro/poveste-despre-ura-noastra-si-vindecarea-ei/

Continuând direcţia de laborator artistic, Teatrelli aduce publicului o nouă versiune a spectacolului semnat de dramaturgul şi regizorul Gabriel Sandu: „Duşmănie v.2.0”

Un articol de Liliana Matei|8 decembrie 2021

„Pandemia a schimbat dinamica vieților noastre, a modului în care lucrăm în teatru și a formulei în care ne vedem în sala de spectacol!” Într-o nouă versiune și cu o nouă distribuție – Mihaela Teleoacă, Oana Pușcatu și Alex Mirea – spectacolul „Dușmănie v.2.0”, de și în regia lui Gabriel Sandu, va fi prezentat publicului pe 13 și pe 14 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrelli, oferind nu doar o nouă perspectivă artistică, ci și posibilitatea de a privi teatrul ca pe un mecanism viu, care se schimbă odată cu felul în care ne schimbăm și noi, oamenii.

Dușmănie v.2.0. e ceva vindecător în ale da oamenilor un obiect al urii lor” este un show dinamic despre cine deține controlul asupra propriilor narațiuni, despre nevoia de a aparține și de a le povesti celorlalți. „O poveste despre retalieri emoționale și diferențele de clasă, de acum și dintotdeauna”, cum explică dramaturgul și regizorul Gabriel Sandu. Spectacolul, în noua versiune, va avea avanpremiera pe 13 decembrie și premiera pe 14 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrelli, reunindu-i de această dată pe actorii Mihaela Teleoacă, Oana Pușcatu și Alex Mirea.

Spectacolul aduce în prim-plan trei personaje contradictorii, legate între ele de un trecut traumatic: Ioana, membră a fostei securități, logopedul lui Nicolae Ceaușescu și omul din spatele rostirii discursurilor dictatorului, care ajunge să devină personaj principal al unui film documentar semnat de Alina. Între cele două se află Andrei, nepotul Ioanei, un tânăr plin de talent artistic, însă marcat de un parcurs anti-social și de singurătate, fiind crescut exclusiv de către bunica sa. Totul ia o turnură neașteptată când filmul documentar realizat de Alina câștigă un premiu important. În urma vizibilității și atenției pe care evenimentul o generează, viața celor trei personaje se schimbă definitiv, iar publicului i se dezvăluie trecutul traumatic care le leagă.

„Pandemia a schimbat dinamica vieților noastre, a modului în care lucrăm în teatru și a formulei în care ne vedem în sala de spectacol, atunci când e posibil să o facem. Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor a fost un spectacol gândit în prima parte a pandemiei, cu o viață întreruptă de multele lockdown-uri/izolări pe care le-am suferit cu toții. Acum, într-un alt moment al pandemiei, vă invităm la Dușmănie v.2.0., un show gândit într-o versiune nouă, dintr-o altă perspectivă artistică, pentru că teatrul este un mecanism viu care se schimbă odată cu felul în care ne schimbăm și noi, oamenii.”, explică Gabriel Sandu, regizor și dramaturg.

„Dușmănie v.2.0” chestionează cât este adevăr și cât este ficțiune în genul de film documentar și explorează ce se întâmplă la nivel individual atunci când poveștile complicate sunt prezentate public într-o manieră simplificată sau chiar manipulatoare. Este un demers interdisciplinar, cu o puternică componentă video.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.