Povestea de dragoste a actriței Anne Wiazemsky cu regizorul Jean-Luc Godard prinde viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-de-dragoste-a-actritei-anne-wiazemsky-cu-regizorul-jean-luc-godard-prinde-viata/

Romanul Un an de studiu, de Anne Wiazemsky, apare în colecţia Babel a editurii Nemira, tradus de Doru Mareş. Cartea relatează parcursul iniţiatic al unui an petrecut la şcoala vieţii, a iubirii şi a cinematografiei: tânăra pe atunci Anne îl cunoaşte pe Jean-Luc Godard şi astfel intră în fascinanta lume a noului cinema francez.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2016

Un an de studiu desenează pasionant o iubire și o epocă, sfârșitul anilor ’60, când Franța este scena unor importante mișcări politice, ideologice și artistice.

Într-o zi de iunie 1966, i-am scris o scurtă misivă lui Jean-Luc Godard, pe adresa de la Cahiers du Cinéma, strada Clément Marot nr. 5, Paris, arondismentul 8. În scrisorică-i spuneam că mi-a plăcut foarte mult ultimul lui film, Masculin feminin. Și-i mai spuneam că sunt îndrăgostită de bărbatul din spatele filmului, că da, pe el îl iubesc. Am acționat astfel fără a realiza înțelesul real al anumitor cuvinte. – Anne Wiazemsky Godard

Despre Anne Wiazemsky

Prințesa Anne Wiazemsky s-a născut la 14 mai 1947 la Berlin. Mama sa este Claire Mauriac, fiica scriitorului François Mauriac, iar tatăl ei este prințul Ivan Wiazemsky, conte Levachov, dintro veche familie nobiliară rusă.

Anne a fost actriță, realizatoare de filme documentare și romancieră. La doar optsprezece ani a jucat în filmul lui Robert Bresson Au hasard Balthazar (1966). Fiind căsătorită cu JeanLuc Godard între 1967 și 1979, a jucat și în La Chinoise și Weekend (ambele în 1967).

A semnat peste cincisprezece volume, romanul Canines fiind recompensat cu Premiul Goncourt des lycéens în 1993, în timp ce Hymnes à l’amour a primit Premiul Maurice Genevoix în 1996, iar Une poignée de gens a fost laureat în 1998 cu Grand Prix du roman de l’Académie française.

Se va face şi un film! UPDATE (by Cinesseur)

“După atâta teasing încât probabil nimeni nu-şi mai aduce aminte obiectul lui, iată şi breaking news-ul de care tot vorbesc de câteva zile încoace (am ţinut informaţia la macerat pentru a o verifica din 3 surse):

Louis Garrel îl va interpreta pe Jean-Luc Godard în REDOUBTABLE, un film despre relaţia metaprofesională dintre cineastul francez şi una din muzele sale, Anne Wiazemsky, actriţa care a luat locul celeilalte Anna (Karina) în „universul Godard” de la sfârşitul anilor ’60. Titulara rolului va fi Stacy Martin.

Wild Bunch a anunţat că l-a înregimentat pe Michel Hazanavicius pentru a se ocupa de proiect. Conform ScreenDaily, care citează un executiv Wild Bunch, „it’s an homage to Godard and the films he was making in 1968 at the same time as gently poking fun at some of their characteristics, such as the slogans etc.”

REDOUBTABLE are la bază cartea pe care Anne Wiazemsky a dedicat-o acestui segment din traseul ei prin lume (all in all sunt vreo 10 ani petrecuţi în preajma lui Godard)” – cinesseur.blogspot.ro – blog privat de film

Foto: Anne Wiazemsky, Jean-Luc Godard – Nemira, facebook

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.