Povestea de dragoste a actriței Anne Wiazemsky cu regizorul Jean-Luc Godard prinde viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-de-dragoste-a-actritei-anne-wiazemsky-cu-regizorul-jean-luc-godard-prinde-viata/

Romanul Un an de studiu, de Anne Wiazemsky, apare în colecţia Babel a editurii Nemira, tradus de Doru Mareş. Cartea relatează parcursul iniţiatic al unui an petrecut la şcoala vieţii, a iubirii şi a cinematografiei: tânăra pe atunci Anne îl cunoaşte pe Jean-Luc Godard şi astfel intră în fascinanta lume a noului cinema francez.

Un articol de Petre Ivan|28 Iunie 2016

Un an de studiu desenează pasionant o iubire și o epocă, sfârșitul anilor ’60, când Franța este scena unor importante mișcări politice, ideologice și artistice.

Într-o zi de iunie 1966, i-am scris o scurtă misivă lui Jean-Luc Godard, pe adresa de la Cahiers du Cinéma, strada Clément Marot nr. 5, Paris, arondismentul 8. În scrisorică-i spuneam că mi-a plăcut foarte mult ultimul lui film, Masculin feminin. Și-i mai spuneam că sunt îndrăgostită de bărbatul din spatele filmului, că da, pe el îl iubesc. Am acționat astfel fără a realiza înțelesul real al anumitor cuvinte. – Anne Wiazemsky Godard

Despre Anne Wiazemsky

Prințesa Anne Wiazemsky s-a născut la 14 mai 1947 la Berlin. Mama sa este Claire Mauriac, fiica scriitorului François Mauriac, iar tatăl ei este prințul Ivan Wiazemsky, conte Levachov, dintro veche familie nobiliară rusă.

Anne a fost actriță, realizatoare de filme documentare și romancieră. La doar optsprezece ani a jucat în filmul lui Robert Bresson Au hasard Balthazar (1966). Fiind căsătorită cu JeanLuc Godard între 1967 și 1979, a jucat și în La Chinoise și Weekend (ambele în 1967).

A semnat peste cincisprezece volume, romanul Canines fiind recompensat cu Premiul Goncourt des lycéens în 1993, în timp ce Hymnes à l’amour a primit Premiul Maurice Genevoix în 1996, iar Une poignée de gens a fost laureat în 1998 cu Grand Prix du roman de l’Académie française.

Se va face şi un film! UPDATE (by Cinesseur)

“După atâta teasing încât probabil nimeni nu-şi mai aduce aminte obiectul lui, iată şi breaking news-ul de care tot vorbesc de câteva zile încoace (am ţinut informaţia la macerat pentru a o verifica din 3 surse):

Louis Garrel îl va interpreta pe Jean-Luc Godard în REDOUBTABLE, un film despre relaţia metaprofesională dintre cineastul francez şi una din muzele sale, Anne Wiazemsky, actriţa care a luat locul celeilalte Anna (Karina) în „universul Godard” de la sfârşitul anilor ’60. Titulara rolului va fi Stacy Martin.

Wild Bunch a anunţat că l-a înregimentat pe Michel Hazanavicius pentru a se ocupa de proiect. Conform ScreenDaily, care citează un executiv Wild Bunch, „it’s an homage to Godard and the films he was making in 1968 at the same time as gently poking fun at some of their characteristics, such as the slogans etc.”

REDOUBTABLE are la bază cartea pe care Anne Wiazemsky a dedicat-o acestui segment din traseul ei prin lume (all in all sunt vreo 10 ani petrecuţi în preajma lui Godard)” – cinesseur.blogspot.ro – blog privat de film

Foto: Anne Wiazemsky, Jean-Luc Godard – Nemira, facebook

22
/01
/19

CRONICĂ DE FILM Ales în 2018 cel mai bun film în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, „Border” („La graniță”), al doilea lungmetraj, extrem de inventiv, al regizorului iraniano-suedez Ali Abbasi, aduce fantasticul în cel mai banal cotidian și vorbește despre alteritate într-un mod surprinzător și profund original.

22
/01
/19

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, şi "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecţii, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a galei Oscar, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles. Nominalizările pentru cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar au fost anunţate de actorii Tracee Ellis Ross şi Kumail Nanjiani.

22
/01
/19

Film Now și Digi 24 transmit în direct, astăzi, 22 ianuarie, în jurul orei 15.20, anunțul oficial al nominalizărilor la premiile Academiei Americane de Film. Cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

18
/01
/19

Proaspăt apărut, al cincilea DVD din excelenta colecție Sahia Vintage, coordonată de cercetătoarea Adina Brădeanu în cadrul unui proiect al Asociației One World Romania, prezintă și discută, sub titlul „Efemere”, câteva filme comandate în diferite perioade Studiului Sahia de diverse instituții ale statului comunist.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

14
/01
/19

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

09
/01
/19

Folosirea tot mai numeroaselor servicii de streaming pare să înlocuiască încet dar sigur mersul la cinema. O platformă ca Netflix a devenit cunoscută în special pentru seriale. Însă există câteva site-uri unde cinefilii pot să vadă filme de artă, vechi sau noi, la un preţ accesibil.

07
/01
/19

Filmele biografice „Green Book” şi „Bohemian Rhapsody” şi drama „Roma” au fost marile câştigătoare la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur, care a avut loc duminică seară la Los Angeles.

06
/01
/19

PREVIEW Anul 2019 se anunță promițător pentru cinematografia română. Cele mai așteptate sunt noile filme realizate de Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, cu o potențială premieră la Cannes. Tot în acest an va ieși în săli și „Nu mă atinge-mă”, controversatul debut al Adinei Pintilie.

28
/12
/18

OPINIE Scris și regizat de Alfonso Cuarón, „Roma”va rămâne foarte probabil în istorie ca filmul despre care s-a discutat și s-a scris cel mai mult în 2018. Și asta chiar înainte de premiera mondială la Festivalul de la Veneția, unde a obținut, fără rezerve, Leul de Aur.

Page 1 of 22612345...102030...Last »