Povestea filmului „Dupa dealuri”, actualizată în presa britanică
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-filmului-dupa-dealuri-actualizata-in-presa-britanica/

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul „Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2014

La începutul lunii iulie, Vaticanul şi-a dat binecuvântarea în ceea ce priveşte exorcizările ca practică standard în cadrul Bisericii Catolice, iar Papa Francisc a subliniat că Satana există, presa afirmând anterior că suveranul pontif practică exorcizările, conform Daily Mail.

În acest context, cotidianul britanic Daily Mail publică un material în care prezintă povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru moartea unei măicuţe pe care timp de trei zile a ţinut-o legată pe o cruce.

În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, între care fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu, au supus o altă măicuţă, în vârstă de 23 de ani, unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Tanacu, judeţul Vaslui. Măicuţa, Irina Cornici, a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn.

Fostul preot, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a ucis-o pe respectiva măicuţă, într-un ritual de exorcizare ratat, a fost gonit din satul lui şi forţat să trăiască izolat într-o cabană din pădure.

Daniel Corogeanu, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2011 din Penitenciarul Vaslui, după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă.

Acesta a promis la eliberarea lui că va construi o mănăstire în memoria măicuţei Irina Cornici. Potrivit jurnaliştilor britanici, când fostul părinte a ajuns la locul unde îşi propusese să realizeze acest edificiu, sătenii furioşi l-au izgonit din sat.

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Crima a reprezentat un scandal puternic pentru Biserica Ortodoxă din România, care l-a excomunicat pe preot şi a promis reforme în cadrul instituţiei, inclusiv teste psihologice pentru cei care vor să intre în mănăstiri. Rezultatul cazului este în continuare învăluit în mister, în ciuda condamnării respectivului preot, scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

De asemenea, jurnaliştii britanici scriu că există anumite afirmaţii potrivit cărora judecătorii nu ar fi luat în considerare ipoteza potrivit căreia măicuţa ar fi putut deceda din cauza supradozei de adrenalină administrată de paramedici.

Anchetatorul Dan Gheorghiu ar fi admis recent că acestă ipoteză ar putea fi credibilă, afirmând „că a făcut parte din echipa care s-a ocupat de exhumarea corpului măicuţei”. „Era concludent că femeia a murit din cauza supradozei de adrenalină. Nu mă întrebaţi pe mine, nu ştiu de ce judecătorii nu au luat în considerare această ipoteză”, a mai spus acesta, potrivit Daily Mail.

De asemenea, după moartea sa, a rezultat că Maricica Irina Cornici a fost diagnosticată cu schizofrenie, iar „posedarea” ei ar fi fost doar o serie de episoade de schizofrenie.

Astfel, fostul părinte Corogeanu a declarat în faţa instanţei: „Mă consider nevinovat pentru că moartea Irinei Cornici nu a fost o urmare a faptului că am ţinut-o închisă”. „Am legat-o pentru că se lovea şi îşi făcea rău singură şi am fi putut să o găsim moartă în camera ei”, a mai spus acesta, în acea perioadă a procesului.

Două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 

Moartea călugăriţei a inspirat scenariul filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu, care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au primit premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2012, mai scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

În fapt, filmul lui Cristian Mungiu a fost inspirat de romanul non-ficţional „Spovedanie la Tanacu”, semnat de Tatiana Niculescu Bran, care a documentat cazul acestei exorcizări.

Parchetul instanţei supreme i-a acuzat pe preotul Petru Daniel Corogeanu şi pe măicuţele Nicoleta Sofia Arcălianu, Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi pe Elena Oţel de lipsire de libertate în mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea victimei Maricica Irina Cornici.

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori, ei susţinând că au recurs Dupa dealurila această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop. Măicuţa a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, murind trei zile mai târziu.

Potrivit unui comunicat de la acea vreme al Ministerului Public, la examenul necroptic s-au evidenţiat multiple leziuni traumatice, cu caracter vital, de tipul echimozelor, escoriaţiilor, precum şi leziuni cu aspect de traumă termică, medicul legist apreciind că acestea s-au produs în condiţiile contenţiei victimei, într-o stare de agitaţie psihomotorie severă.

Pe toată durata procesului, avocaţii apărării au susţinut nevinovăţia celor cinci, invocând culpa cadrelor medicale.

Foto cu Dupa Dealuri şi Cristian Muncgiu – Cinemagia

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

18
/09
/15

„Emoţionant, magic, memorabil”, notează Sunday Mirror despre AMY, filmul lui Asif Kapadia despre Amy Winehouse, care poate fi văzut, începând de astăzi, în cinemtografele din România.

17
/09
/15

Un thriller tulburător, „Sicario: Asasinul” surprinde, din 18 septembrie, la cinema, realitatea îngrozitoare în care traficul de droguri, crimele şi teroarea sunt la ordinea zilei la graniţa cu Mexic. Reputaţii actori Emily Blunt, Benicio del Toro şi Josh Brolin intervin cu interpretări impactante pentru a restabili legea şi ordinea.

17
/09
/15

Cel mai adorabil personaj animat va putea fi urmărit pe marile ecrane din 2 octombrie, când talentatul Virgil Ianţu îi va împrumuta vocea lui ,,Blinky Bill: Koala cel poznaş”, un personaj care a cucerit generaţii întregi şi care e acum gata să ia cu asalt cinematografele din România.

16
/09
/15

Cinemaul lui Xavier Dolan nu este unul al contemplării, al preţiozităţii, al frumuseţii căutate. Dimpotrivă, stilul său este definit de o dezinvoltură aproape polemică, de o jovialitate dezarmantă, de redarea unei intensităţi emoţionale autentice.