Povestea pe care o așteptam
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-pe-care-o-asteptam/

Köln, Germania Federală, o gară, timpul recent. Noaptea dintre ani, două femei, două emigrante din România…

Un articol de Andrei Crăciun|26 Ianuarie 2016

Uneori, deși mai degrabă foarte rar, actualitatea lucrează în favoarea spectacolelor de teatru. Știți, probabil, ce s-a întâmplat în orașul german Köln la trecerea din 2015 înspre 2016 – acea brutală ciocnire a două feluri de a trăi cumpana anilor. Și uite, tocmai acum se joacă la “Godot”, în acest București tot mai siberian, un spectacol cu titlul acesta – “Köln”! Cum și, mai ales, de ce?

Orașul Köln nu este un oraș oarecare. Aici, oamenii au înălțat în sute de ani, cu o incredibilă încredere că viitorul totuși va exista, un dom. Köln-ul a fost bombardat cumplit în Al Doilea Război Mondial. Sunt groaznice acele imagini cu Domul înălțându-se între ruine. Dar ele există. Köln-ul a renăscut și a găsit puterea să devină, cumva, o Americă. Multe vise au ancorat aici, pe acest pământ gotic.

Și chiar aici – în acest Köln posibil – chiar la o trecere de la un an la altul se întâmplă textul scris (și pus în scenă de Alexandru Unguru). “Köln”-ul de la București nu este o piesă despre cea mai recentă curgere a anilor, o asemenea piesă nu s-a scris încă. Ceea ce nu înseamnă – deloc – că este, totuși, mai puțin. Sunt, firește, multe conflicte în lumea noastră, așa cum multe conflicte sunt și între granițele noastre cele mai intime. Alexandru Unguru le cunoaște. Despre ele a scris.

“Köln”-ul său este, așadar, despre două femei, două emigrante din România, care încearcă să-și găsească aici o cale, adică un sens. Una dintre ele (foarte bine interpretată de Alexandra Laura Badea) vede filme vechi de cinema și visează că dintr-un tren va coborî cândva un avocat care o va lua în brațe și îi va spune că o va iubi pentru totdeauna și că va avea grijă de ea. Desigur, spunându-i toate acestea, o va și săruta prelung. Întocmai ca în filmele vechi de cinema.

Și, în definitiv, ce femeie nu își dorește un asemenea bărbat? Ea este locuită, deci, de o utopie, ea are acasă trei copii, dar deocamdată frământă pâine într-o brutărie germană.

Cealaltă (jucată de îndrăgita și talentata actriță Iulia Verdeș) ajunge noaptea prin parcări, unde…

Amândouă fug, până la urmă, de trecut, și așa ajung ele să bea șampanie într-o noapte de sărbătoare și să-și facă groaznice confidențe.

“Köln”nu are decoruri spectaculoase, și nu are nici măcar cel mai bun text din lume, dar are altceva: are curajul de a vorbi onest despre acești oameni care, într-o zi, își împachetează toate speranțele și temerile într-o singură valiză și sfârșesc într-o autogară dintr-o țară străină, și, de aici, chiar și mai departe, după cum le e norocul, dacă nu destinul.

“Köln”, acest “Köln”, e un spectacol pe care eu de mult îl așteptam.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

13
/02
/19

Biletele puse în vânzare pentru concertul de jazz „Tenderly”, susținut de Luiza Zan Trio pe 14 februarie, la ora 20:00 la ARCUB s-au epuizat. „Joy of Life” - următorul concert din programul stagiunii de jazz ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, va fi susținut de trioul de senzație al artistului Petrică Andrei în data de 28 februarie, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

13
/02
/19

Duminică, 17 februarie (17.00), îndrăgostiții de toate vârstele sunt invitați la Sala Radio la tradiționalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” va fi susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești.

13
/02
/19

Opera Națională București desfășoară în perioada 11 februarie - 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria.

12
/02
/19

Programul de burse SoNoRo Interferențe ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție și anunță noi preselecții pentru tinerii muzicieni români. Pe 16 februarie, la Academia ‘Gh. Dima’ din Cluj-Napoca, și pe 17 februarie, la Universitatea de Muzică din București, vor avea loc audițiile în urma cărora vor fi selectați cei 30 de tineri, cărora li se vor acorda anul acesta burse de studiu în Italia, la Montepulciano, în România, la Port Cultural Cetate, și în Germania, la Traunstein.

12
/02
/19

Actorul, regizorul și scenaristul Emanuel Pârvu împlinește astăzi 40 de ani. S-a născut pe 12 februarie 1979 la București, iar multe din vacanțele copilăriei le-a petrecut într-un sat de lângă Bacău, la bunicii materni.

Page 1 of 77612345...102030...Last »