Povestea pe care o așteptam
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-pe-care-o-asteptam/

Köln, Germania Federală, o gară, timpul recent. Noaptea dintre ani, două femei, două emigrante din România…

Un articol de Andrei Crăciun|26 ianuarie 2016

Uneori, deși mai degrabă foarte rar, actualitatea lucrează în favoarea spectacolelor de teatru. Știți, probabil, ce s-a întâmplat în orașul german Köln la trecerea din 2015 înspre 2016 – acea brutală ciocnire a două feluri de a trăi cumpana anilor. Și uite, tocmai acum se joacă la “Godot”, în acest București tot mai siberian, un spectacol cu titlul acesta – “Köln”! Cum și, mai ales, de ce?

Orașul Köln nu este un oraș oarecare. Aici, oamenii au înălțat în sute de ani, cu o incredibilă încredere că viitorul totuși va exista, un dom. Köln-ul a fost bombardat cumplit în Al Doilea Război Mondial. Sunt groaznice acele imagini cu Domul înălțându-se între ruine. Dar ele există. Köln-ul a renăscut și a găsit puterea să devină, cumva, o Americă. Multe vise au ancorat aici, pe acest pământ gotic.

Și chiar aici – în acest Köln posibil – chiar la o trecere de la un an la altul se întâmplă textul scris (și pus în scenă de Alexandru Unguru). “Köln”-ul de la București nu este o piesă despre cea mai recentă curgere a anilor, o asemenea piesă nu s-a scris încă. Ceea ce nu înseamnă – deloc – că este, totuși, mai puțin. Sunt, firește, multe conflicte în lumea noastră, așa cum multe conflicte sunt și între granițele noastre cele mai intime. Alexandru Unguru le cunoaște. Despre ele a scris.

“Köln”-ul său este, așadar, despre două femei, două emigrante din România, care încearcă să-și găsească aici o cale, adică un sens. Una dintre ele (foarte bine interpretată de Alexandra Laura Badea) vede filme vechi de cinema și visează că dintr-un tren va coborî cândva un avocat care o va lua în brațe și îi va spune că o va iubi pentru totdeauna și că va avea grijă de ea. Desigur, spunându-i toate acestea, o va și săruta prelung. Întocmai ca în filmele vechi de cinema.

Și, în definitiv, ce femeie nu își dorește un asemenea bărbat? Ea este locuită, deci, de o utopie, ea are acasă trei copii, dar deocamdată frământă pâine într-o brutărie germană.

Cealaltă (jucată de îndrăgita și talentata actriță Iulia Verdeș) ajunge noaptea prin parcări, unde…

Amândouă fug, până la urmă, de trecut, și așa ajung ele să bea șampanie într-o noapte de sărbătoare și să-și facă groaznice confidențe.

“Köln”nu are decoruri spectaculoase, și nu are nici măcar cel mai bun text din lume, dar are altceva: are curajul de a vorbi onest despre acești oameni care, într-o zi, își împachetează toate speranțele și temerile într-o singură valiză și sfârșesc într-o autogară dintr-o țară străină, și, de aici, chiar și mai departe, după cum le e norocul, dacă nu destinul.

“Köln”, acest “Köln”, e un spectacol pe care eu de mult îl așteptam.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!