Povestea pe care o așteptam
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-pe-care-o-asteptam/

Köln, Germania Federală, o gară, timpul recent. Noaptea dintre ani, două femei, două emigrante din România…

Un articol de Andrei Crăciun|26 ianuarie 2016

Uneori, deși mai degrabă foarte rar, actualitatea lucrează în favoarea spectacolelor de teatru. Știți, probabil, ce s-a întâmplat în orașul german Köln la trecerea din 2015 înspre 2016 – acea brutală ciocnire a două feluri de a trăi cumpana anilor. Și uite, tocmai acum se joacă la “Godot”, în acest București tot mai siberian, un spectacol cu titlul acesta – “Köln”! Cum și, mai ales, de ce?

Orașul Köln nu este un oraș oarecare. Aici, oamenii au înălțat în sute de ani, cu o incredibilă încredere că viitorul totuși va exista, un dom. Köln-ul a fost bombardat cumplit în Al Doilea Război Mondial. Sunt groaznice acele imagini cu Domul înălțându-se între ruine. Dar ele există. Köln-ul a renăscut și a găsit puterea să devină, cumva, o Americă. Multe vise au ancorat aici, pe acest pământ gotic.

Și chiar aici – în acest Köln posibil – chiar la o trecere de la un an la altul se întâmplă textul scris (și pus în scenă de Alexandru Unguru). “Köln”-ul de la București nu este o piesă despre cea mai recentă curgere a anilor, o asemenea piesă nu s-a scris încă. Ceea ce nu înseamnă – deloc – că este, totuși, mai puțin. Sunt, firește, multe conflicte în lumea noastră, așa cum multe conflicte sunt și între granițele noastre cele mai intime. Alexandru Unguru le cunoaște. Despre ele a scris.

“Köln”-ul său este, așadar, despre două femei, două emigrante din România, care încearcă să-și găsească aici o cale, adică un sens. Una dintre ele (foarte bine interpretată de Alexandra Laura Badea) vede filme vechi de cinema și visează că dintr-un tren va coborî cândva un avocat care o va lua în brațe și îi va spune că o va iubi pentru totdeauna și că va avea grijă de ea. Desigur, spunându-i toate acestea, o va și săruta prelung. Întocmai ca în filmele vechi de cinema.

Și, în definitiv, ce femeie nu își dorește un asemenea bărbat? Ea este locuită, deci, de o utopie, ea are acasă trei copii, dar deocamdată frământă pâine într-o brutărie germană.

Cealaltă (jucată de îndrăgita și talentata actriță Iulia Verdeș) ajunge noaptea prin parcări, unde…

Amândouă fug, până la urmă, de trecut, și așa ajung ele să bea șampanie într-o noapte de sărbătoare și să-și facă groaznice confidențe.

“Köln”nu are decoruri spectaculoase, și nu are nici măcar cel mai bun text din lume, dar are altceva: are curajul de a vorbi onest despre acești oameni care, într-o zi, își împachetează toate speranțele și temerile într-o singură valiză și sfârșesc într-o autogară dintr-o țară străină, și, de aici, chiar și mai departe, după cum le e norocul, dacă nu destinul.

“Köln”, acest “Köln”, e un spectacol pe care eu de mult îl așteptam.

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.