Povestea soldatului – un experiment teatral și muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-soldatului-un-experiment-teatral-si-muzical/

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteţi descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Un articol de Elena Simion|27 ianuarie 2014

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteți descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Stravinski a compus Povestea soldatului în timpul Primului Război Mondial, pe când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz.

Sursa de inspiraţie a fost culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev, din care Ramuz a creat o povestire–parabolă, în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen.

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră ,,concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente. Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.

,,Ceea ce prezentăm noi publicului de la Teatrul Odeon, vineri seara, este de fapt o abstractizare a poveștii inițiale. Adică avem un narator, o avem pe doamna Dorina Lazăr care spune textul și care joacă rând pe rând toate personajele. Acesta e un lucru foarte frumos pentru că e o cumva combinație între teatru-lectură și concert. Oricum, Povestea soldatului de Igor Stravinski a fost concepută ca un expriment de ordin teatral și muzical și cred eu că nu ne îndepărtăm absolut deloc de ideea originală a autorului, aceea de a aduce un subiect întotdeauna într-o formă ușor provocatoare.”

Tiberiu Soare, dirijor

Spectacolul este interpretat de Silvestri Ensemble (sub bagheta lui Tiberiu Soare) și de Dorina Lazăr (naratorul).

INFO

Spectacolul durează 1 oră și 10 minute.

Biletele costă 31,80 de lei şi 15,90  de lei

 

Foto din Povestea Soldatului: Florin Ionescu



10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.