Povestea „Speaker Bag”, o creație Balenciaga și Bang & Olufsen
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-speaker-bag-o-creatie-balenciaga-si-bang-olufsen/

Art Safari îşi adaugă o piesă de excepţie: Speaker Bag”, o inovaţie în materie de modă şi tehnologie, creată de Balenciaga şi Bang & Olufsen, în ediţie limitată.

Un articol de Ziarul Metropolis|20 noiembrie 2023

Una dintre aceste foarte rare genți-boxă este expusă pentru prima dată publicului larg din țara noastră, la Art Safari, în cadrul expoziției de genți care au făcut istorie, de la Victoria and Albert Museum (Londra): „BAGS: Inside Out”.

Geanta Speaker Bag este fabricată în Danemarca, fiind realizată de casa de modă spaniolă în colaborare cu Bang & Olufsen, creatori de echipamente audio moderne, disponibile la cele mai înalte standarde de calitate încă din 1925.

Accesoriul iconic îmbrățișează atât ingineria audio, cât și eleganța specifică marii case de modă fondată de designerul Cristóbal Balenciaga. Tehnologia Bluetooth wireless permite o ascultare ușoară și flexibilă, fără constrângeri legate de cabluri, în timp ce un compartiment interior oferă spațiu pentru obiectele personale.

Pentru a obține forma sa sculpturală, fiecare dintre piesele care alcătuiesc această ediție limitată a fost frezată dintr-un bloc de 35 de kilograme de aluminiu masiv, înainte de a fi lustruită manual timp de mai multe zile. Dimensiunile sunt 30 x 23 x 7 centimetri, greutatea este de 2,5 kilograme, iar produsul se vinde la prețul de 8.500 de euro.

Geanta a fost lansată la Paris, în 2022, în cadrul remarcabilei prezentări de modă Balenciaga 51st Couture Collection, și va fi expusă la București până pe 14 ianuarie 2024, la Art Safari. Vizitatorii din România ai expoziției vor avea ocazia să admire de aproape acest accesoriu haute-couture, ce reprezintă în același timp și un produs audio de excepție.

„Aducem o premieră mondială la Art Safari, un spectacol al tehnologiei, inovației și designului, care va completa perfect expoziția de genți celebre. „Speaker Bag” poate fi admirată (și ascultată) alături de poșete de secol XVI, dar și de genți iconice, purtate de staruri și superstaruri. BAGS devine combinația perfectă între trecut, prezent și viitor”, spune Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

„Lansată într-o colecție super limitată, de numai 20 de exemplare, după debutul de pe podium și purtată de celebrități, este o piesă inedită în cadrul expoziției Art Safari”, spune Gabriel Grădinaru, Brand Manager ASBIS România, distribuitor autorizat Bang & Olufsen în România.

Muzică ce poate fi purtată, modă care trebuie auzită

Obiectul este realizat dintr-un bloc de aluminiu solid, sablat perlat, anodizat și lustruit manual la fabrica Bang & Olufsen Factory 5 din Struer, Danemarca. Folosirea unui singur bloc solid de aluminiu brut a permis obținerea unei linii continue, de la mâner la bază. Partea din față a genții-boxă Speaker Bag este realizată în stilul inconfundabil folosit de Bang & Olufsen pentru boxele sale portabile.

Are mai multe orificii audio, plasate cu atenție astfel încât să asigure cea mai bună calitate a sunetului, fără a compromite estetica. Înăuntrul corpului din aluminiu se află o boxă portabilă cu o autonomie de până la 18 ore și conectivitate multipunct. Deși Speaker Bag este o creație personalizată, cu un design avangardist, elementele fundamentale ale calității sunetului au fost respectate cu strictețe, în fiecare etapă de producție.

În partea din spate există un compartiment încăpător, finisat manual și învelit în piele italiană. Butoanele de control sunt plasate sub mâner, iar siglele Balenciaga și Bang & Olufsen sunt gravate cu laser în partea de sus a fiecărei piese.

Publicul iubitor de artă, design și tehnologie poate admira geanta în cadrul expoziției „BAGS: Inside Out”, prezentată în colaborare cu V&A Museum din Londra. Expoziție cuprinde și creații semnate de alte brand-uri de lux: Gucci, Louis Vuitton, Dior, Fendi etc.

Geanta-boxă creată de Balenciaga și Bang & Olufsen, Speaker Bag, va fi expusă într-o casetă securizată și va avea paza asigurată non-stop. O puteți vedea la Art Safari Stars Edition, până pe 14 ianuarie 2024, de joi până duminică, între orele 12.00 și 21.00 (ultima intrare: 20:30). Nu ratați nici atractivele Night Tours, sâmbăta, între orele 20.00 și 23:00 (tururi ghidate, cu muzică live și drinks). Detalii pe www.artsafari.ro. Bilete pot fi achiziționate de pe site-ul evenimentul sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, Lipscani, nr. 18-20).

Art Safari, susținut de Glo, Lidl, Porsche, Kinder, Schweppes, Rose Verite, Yamaha, Asus, Bang & Olufsen, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 13-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 12 ediții de până acum a înregistrat peste 450.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Bang & Olufsen este o marcă audio de lux fondată în 1925 la Struer, în Danemarca, de Peter Bang și Svend Olufsen. Devotamentul și viziunea acestora stau și acum la baza companiei. Timp de aproape un secol, Bang & Olufsen a depășit limitele tehnologiei audio, iar compania continuă să se afle în fruntea inovației acustice.

În prezent, fiecare produs Bang & Olufsen este caracterizat de sunet impecabil, design atemporal și măiestrie de neegalat. Produsele inovatoare ale companiei sunt vândute în întreaga lume în magazinele Bang & Olufsen, pe bang-olufsen.com și la retailerii parteneri. Compania are aproximativ 1.100 de angajați și operează în peste 70 de piețe. Acțiunile Bang & Olufsen sunt listate la Bursa NASDAQ Copenhagen A/S.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.