Povestea vieții lui Șostakovici, un mare compozitor distrus de comuniști
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-vietii-lui-sostakovici-un-mare-compozitor-distrus-de-comunisti/

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 12.30, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a avut loc în Pavilionul Romexpo, la standul Editurii Nemira, lansarea romanului „Zgomotul timpului” de Julian Barnes.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2016

Despre cea mai recentă operă de ficțiune a acestuia, care are în centrul figura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, au vorbit jurnalistul cultural Marius Constantinescu, fin observator al vieții muzicale, istoricul religiilor Eugen Ciurtin și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira, coordonatorul Colecției Babel, în care este pulicată seria de autor dedicată cunoscutului scriitor britanic.

Primul roman scris de Julian Barnes după „Sentimentul unui sfârșit”, volumul cu care a câștigat Man Booker în 2011, „Zgomotul timpului” apare în România în același an în care a fost publicat în Marea Britanie și în SUA. Rafinată biografie ficționalizată a unuia dintre cei mai importanți compozitori ruși din secolul XX, cartea tratează lupta artistului cu mecanismele de distrugere ale puterii totalitare și, de asemenea, lupta unui artist cu propria sa conștiință.

„Fantomaticul Șostakovici, un muzician distrus”, potrivit lui Eugen Ciurtin, este privit în contextul degradării sale umane într-un roman de forță, care începe cu o scenă asemenea: un om așteaptă în fața unui lift. Cu valiza făcută, Șostakovici așteaptă zile și nopți să fie arestat de agenții revimului sovietic. Traiectoria lui este recompusă cu mare grijă pentru cuvânt într-un roman care este și un exercițiu de stil, calitate remarcată de jurnalistul Marius Constantinescu.

Numărându-se printre cele mai atrăgătoare titluri noi de la ediția din 2016 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, romanul scriitorului britanic face parte din seria de autor pe care i-o dedică Editura Nemira și în care au apărut peste zece volume.

Luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Julian Barnes va purta un dialog cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime. Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.