Povestea vieții lui Șostakovici, un mare compozitor distrus de comuniști
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-vietii-lui-sostakovici-un-mare-compozitor-distrus-de-comunisti/

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 12.30, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a avut loc în Pavilionul Romexpo, la standul Editurii Nemira, lansarea romanului „Zgomotul timpului” de Julian Barnes.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2016

Despre cea mai recentă operă de ficțiune a acestuia, care are în centrul figura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, au vorbit jurnalistul cultural Marius Constantinescu, fin observator al vieții muzicale, istoricul religiilor Eugen Ciurtin și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira, coordonatorul Colecției Babel, în care este pulicată seria de autor dedicată cunoscutului scriitor britanic.

Primul roman scris de Julian Barnes după „Sentimentul unui sfârșit”, volumul cu care a câștigat Man Booker în 2011, „Zgomotul timpului” apare în România în același an în care a fost publicat în Marea Britanie și în SUA. Rafinată biografie ficționalizată a unuia dintre cei mai importanți compozitori ruși din secolul XX, cartea tratează lupta artistului cu mecanismele de distrugere ale puterii totalitare și, de asemenea, lupta unui artist cu propria sa conștiință.

„Fantomaticul Șostakovici, un muzician distrus”, potrivit lui Eugen Ciurtin, este privit în contextul degradării sale umane într-un roman de forță, care începe cu o scenă asemenea: un om așteaptă în fața unui lift. Cu valiza făcută, Șostakovici așteaptă zile și nopți să fie arestat de agenții revimului sovietic. Traiectoria lui este recompusă cu mare grijă pentru cuvânt într-un roman care este și un exercițiu de stil, calitate remarcată de jurnalistul Marius Constantinescu.

Numărându-se printre cele mai atrăgătoare titluri noi de la ediția din 2016 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, romanul scriitorului britanic face parte din seria de autor pe care i-o dedică Editura Nemira și în care au apărut peste zece volume.

Luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Julian Barnes va purta un dialog cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime. Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.