Povestea vieții lui Șostakovici, un mare compozitor distrus de comuniști
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-vietii-lui-sostakovici-un-mare-compozitor-distrus-de-comunisti/

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 12.30, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a avut loc în Pavilionul Romexpo, la standul Editurii Nemira, lansarea romanului „Zgomotul timpului” de Julian Barnes.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2016

Despre cea mai recentă operă de ficțiune a acestuia, care are în centrul figura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, au vorbit jurnalistul cultural Marius Constantinescu, fin observator al vieții muzicale, istoricul religiilor Eugen Ciurtin și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira, coordonatorul Colecției Babel, în care este pulicată seria de autor dedicată cunoscutului scriitor britanic.

Primul roman scris de Julian Barnes după „Sentimentul unui sfârșit”, volumul cu care a câștigat Man Booker în 2011, „Zgomotul timpului” apare în România în același an în care a fost publicat în Marea Britanie și în SUA. Rafinată biografie ficționalizată a unuia dintre cei mai importanți compozitori ruși din secolul XX, cartea tratează lupta artistului cu mecanismele de distrugere ale puterii totalitare și, de asemenea, lupta unui artist cu propria sa conștiință.

„Fantomaticul Șostakovici, un muzician distrus”, potrivit lui Eugen Ciurtin, este privit în contextul degradării sale umane într-un roman de forță, care începe cu o scenă asemenea: un om așteaptă în fața unui lift. Cu valiza făcută, Șostakovici așteaptă zile și nopți să fie arestat de agenții revimului sovietic. Traiectoria lui este recompusă cu mare grijă pentru cuvânt într-un roman care este și un exercițiu de stil, calitate remarcată de jurnalistul Marius Constantinescu.

Numărându-se printre cele mai atrăgătoare titluri noi de la ediția din 2016 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, romanul scriitorului britanic face parte din seria de autor pe care i-o dedică Editura Nemira și în care au apărut peste zece volume.

Luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Julian Barnes va purta un dialog cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime. Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.